27/10/09

Το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών σε χώρες της ευρωζώνης δεν ξεπερνα το 11%.

Στην "πλούσια" Ελλάδα όμως....

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Οι τράπεζες επικαλούνται το υψηλό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (που επιβαρύνει το κόστος δανεισμού των τραπεζών), καθώς και το αυξημένο ρίσκο αυτής της κατηγορίας προϊόντων καταναλωτικής πίστης.

Ποιά τα σχέδια της κυβέρνησης ;;;;;



Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η διαβούλευση μεταξύ της κ.Λούκα Κατσέλη και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη δημιουργία «πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών που σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομίας, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πλαφόν θα προσδιορίζεται από ένα ποσοστό που προκύπτει ως μέσος όρος στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων στην ευρωζώνη.

Αυτό υπολογίζεται στο 9%-10% συν 4%-5% (το περιθώριο κέρδους των τραπεζών), δηλαδή στο 14%, έναντι 16% έως 20% που ισχύει στις κάρτες.

Ανάλογος μηχανισμός εξετάζεται και για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ το «πλαφόν» θα επιβληθεί και στα επιτόκια υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πιστωτικών καρτών.

Στον τραπεζικό κλάδο, πάντως, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα δάνεια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις για την κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, καθώς και των χρεώσεων που οι τράπεζες συνεχίζουν να περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους μολονότι έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

Αυτά και άλλα "σχεδιάζει" όπως διαδίδει η κυβέρνηση....το θέμα είναι όλα αυτά στο τέλος να μην είναι απλά "στάχτη στα μάτια" των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αφού συνήθως στη χώρα μας τις περισσότερες φορές όλα αυτά είναι μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής των Ελληνικών κυβερνήσεων και "καραμέλα" για τα ΜΜΕ που αναπαράγουν τέτοιες ειδήσεις.

Τον τελευταίο λόγο πάντα,.. έχει ο "ξενοδόχος".... δηλαδή οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share