20/10/09

Και πάλι ....μπροστά μας ο Αλμούνια

Ανοιχτή και σε βάθος έρευνα για την ποιότητα των στοιχείων που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για τα δημόσια οικονομικά ξεκινά ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου του Eurogroup ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές παρατυπίες όσον αφορά στα στοιχεία και θα πρέπει να φανερωθεί γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο μέγεθος του ελλείμματος.



Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τοποθετούσε το έλλειμμα στο 6% εφέτος ενώ ο νέος υπουργός οικονομίας το τοποθετεί γύρω στο 12-13%.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο κ. Αλμούνια ο οποίος υπεραμύνθηκε της Eurostat λέγοντας ότι «δεν έχουν τα εργαλεία για να εμποδίζουν 100% αυτά τα φαινόμενα». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε : «το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία».

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για συνθήκες κατάρρευσης των περισσοτέρων δεικτών της .......
οικονομίας και παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαρθρωτικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο οφείλεται εν μέρει στην κρίση και εν μέρει στην κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών», ενώ διαβεβαίωσε τον Χ.Αλμούνια ότι «η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τη λανθασμένη συλλογή στοιχείων που πλήττει την αξιοπιστία της Ελλάδας στους κόλπους της Ε.Ε.»

Επίσης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τους βασικούς άξονες της νέας οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share