17/10/09

Νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης Παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Μετά από σχετικό αίτημα αναγνώστριας αναφορικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δημοσιεύουμε σήμερα στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ το παρακάτω άρθρο....

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εγκατάσταση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτεί ΑΔΕΙΑ από την ΕΕΤΤ, έγκριση μελέτης ακτινοβολίας από την ΕΕΑΕ, έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια – ΔΝΣΗ ΠΕΧΩ και έγκριση εγκατάστασης από την αρμόδια Πολεοδομία...






Η ΑΔΕΙΑ από την ΕΕΤΤ πρέπει να προηγείται της εγκατάστασης και ενεργοποίησης της κεραίας. Όλες οι λοιπές εγκρίσεις αποτελούν μέρος των δικαιολογητικών, που υποχρεούται η εταιρεία να προσκομίσει στην ΕΕΤΤ, για να αιτηθεί την άδεια.



Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες μόλις πάρουν την έγκριση μελέτης ακτινοβολίας από την ΕΕΑΕ, ανεβάζουν παρανόμως και καταχρηστικά την κεραία και την κρύβουν για να μην την πάρει είδηση η γειτονιά!!! Για να εκδοθεί η έγκριση από την ΕΕΑΕ, η κάθε εταιρεία καταθέτει μια περίπου 3-σέλιδη μελέτη, βασισμένη σε δικούς της υπολογισμούς, στην οποία υποστηρίζει ότι η κεραία δεν ακτινοβολεί πάνω από τα όρια. ΔΕΝ γίνεται επιτόπια αυτοψία ή έλεγχος ή μέτρηση!!! Η μελέτη εγκρίνεται σχεδόν αυτόματα και βγαίνει μία έγκριση Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας.



Η καραμέλα για τις εταιρείες, που ανεβάζουν κεραίες μόνο με ενα χαρτί της ΕΕΑΕ, είναι ότι “η κεραία δεν είναι επικίνδυνη, άλλωστε το λέει η ΕΕΑΕ”. Δηλαδή, οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή την αυτόματη και τυπική έγκριση σαν συγχωροχάρτι, για να καθησυχάσουν τους αδαείς.



1. Ρωτάμε εγγράφως την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), αν έχει εκδοθεί άδεια για την εν λόγω διεύθυνση ή αν έχει κατατεθεί αίτηση για έκδοση άδειας κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Καλό είναι η επικοινωνία μας να περιέχει και φωτογραφίες της εγκατάστασης.

1α. Αν υπάρχει άδεια ζητάμε αντίγραφα των φακέλων.

1β. Αν δεν υπάρχει άδεια, ζητάμε άμεσα τη διενέργεια αυτοψίας για τη λειτουργία, να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της αυτοψίας και να παγώσει η σχετική διαδικασία αδειοδότησης. Δεν διαφημίζουμε την επικείμενη αυτοψία, προσπαθώντας να την κρατήσουμε κρυφή, γιατί η εταιρεία μπορεί να κλείσει ή να χαμηλώσει την κεραία πολύ εύκολα. Αν η ΕΕΤΤ πιστοποιήσει κεραία να λειτουργεί χωρίς άδεια, τότε παγώνει την όποια διαδικασία αδειοδότησης, έχετε ένα ισχυρότατο χαρτί για τα ασφαλιστικά μέτρα κλπ και μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη φράση “παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας” μαζί με το όνομα της εταιρείας.



2. Ρωτάμε εγγράφως την ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), αν υπάρχει έγκριση μελέτης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή αν έχει κατατεθεί αίτηση. Καλό είναι η επικοινωνία μας να περιέχει και φωτογραφίες της εγκατάστασης.

2α. Αν υπάρχει έγκριση ζητάμε αντίγραφα των φακέλων.

2β. Αν δεν υπάρχει έγκριση, ζητάμε άμεσα τη διενέργεια αυτοψίας καθώς και να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της αυτοψίας. Δεν διαφημίζουμε την επικείμενη αυτοψία, προσπαθώντας να την κρατήσουμε κρυφή, γιατί η εταιρεία μπορεί να κλείσει ή να χαμηλώσει την κεραία πολύ εύκολα. Υπάρχουν αναφορές ότι σε περίπτωση προγραμματισμένης από την ΕΕΑΕ αυτοψίας σε μη αδειοδοτημένη κεραία το γνώριζε η εταιρεία.

Η εμπειρία δείχνει ότι η διαδικασία της ΕΕΑΕ είναι σχετικά απλή για την εταιρεία, η οποία καταθέτει μια ολιγοσέλιδη τυποποιημένη μελέτη και ακολουθεί σχεδόν αυτόματα η έγκριση. Η ενεργοποίηση της ΕΕΑΕ σε περίπτωση καταγγελίας δεν είναι άμεση ούτε εγγυημένη. Θεωρούμε πως η διενέργεια αυτοψίας για αδειοδοτημένη (ΕΕΤΤ) κεραία ΔΕΝ προσφέρει τίποτα, αντίθετα υπονομεύει την προσπάθεια.



3. Ρωτάμε εγγράφως την Περιφέρεια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, αν υπάρχει έγκριση για περιβαλλοντικούς όρους ή αν έχει κατατεθεί αίτηση (σε 99% των περιπτώσεων δεν υπάρχει έγκριση).

3α. Αν υπάρχει έγκριση ζητάμε αντίγραφα των φακέλων.

3β. Αν δεν υπάρχει έγκριση ζητάμε να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και να παγώσει η σχετική διαδικασία έγκρισης.



4. Ρωτάμε εγγράφως την Πολεοδομία, στην οποία ανήκει το κτήριο, αν έχει δοθεί έγκριση ή αν έχει κατατεθεί αίτηση εγκατάστασης κεραίας.

4α. Αν υπάρχει έγκριση ζητάμε αντίγραφα των φακέλων.

Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε άμεσα τη διενέργεια ΠΛΗΡΟΥΣ αυτοψίας για το κτίσμα καθώς και να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της αυτοψίας. Αν βρεθούν πολεοδομικές παραβάσεις, εκτός από την κεραία, τότε υπάρχει ένα πολύ ισχυρό μέσο πίεσης προς τον ιδιοκτήτη. Εδώ στόχος μας είναι η κήρυξη της κεραίας αυθαίρετης και κατεδαφιστέας. Πιέζουμε το Δήμαρχο να την κατεδαφίσει, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία (επιτροπή κρίσεως αυθαιρέτων, εντολή κατεδάφισης κλπ). Αν μπορούμε, πετυχαίνουμε και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ή ψηφίσματα κατά της κεραίας. Ο Δήμος και η Πολεοδομία είναι ουσιαστικοί αρωγοί γιατί έχουν την νομική εξουσιοδότηση να κατεδαφίσουν την κεραία.



Οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να έχουν απαντήσει εγγράφως μέσα σε 50 ή 60 ημέρες. Πιέζουμε για μια πιο γρήγορη ανταπόκριση.

Μελετάμε όποια στοιχεία μαζέψουμε στα 4 αυτά βήματα και τα ερευνούμε για τυχόν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Πχ, αν έχει άδεια ΕΕΤΤ, υπάρχει περίπτωση τα σχέδια που έχει καταθέσει σε κάποια από τις υπηρεσίες να μην ανταποκρίνονται στα υλοποιηθέντα. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, το δηλώνουμε άμεσα στην ΕΕΤΤ, ΠΕΧΩ και Πολεοδομία και αιτούμαστε την ανάκληση των σχετικών εγκρίσεων ή αδειών.



5. Μαζεύουμε υπογραφές από τη γειτονιά για την άμεση απομάκρυνση της κεραίας. Φροντίζουμε να μαζέψουμε τα πλήρη στοιχεία των γειτόνων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, κινητό). Οργανωνόμαστε σε “επιτροπή αγώνα”, μοιράζουμε αρμοδιότητες (νομικά, διοικητικά, οικονομικά, ενημερώσεις, συγκεντρώσεις κλπ) και ελέγχουμε πιθανές συνέργιες ή συνεργασίες με συλλόγους της περιοχής κλπ.

Μαζεύουμε πιστοποιητικά γέννησης για μικρά παιδιά, αντίγραφα από ιατρικές βεβαιώσεις ασθένειας και πιστοποιητικά θανάτου. Δυστυχώς, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις καρκίνου κοντά στις κεραίες.

Οργανωνόμαστε δυναμικά με συγκεντρώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και τοπική ενημέρωση (αφίσες, τοπικός τύπος, πανό κλπ) και απευθυνόμαστε σε δικηγόρο για το 6ο βήμα. Προτίμηση να είναι κάποιος έμπειρος γείτονας.



6. Καταθέτουμε ασφαλιστικά μέτρα. Τα ασφαλιστικά πρέπει να κατατεθούν σχετικά σύντομα, αλλά αφού έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η άποψή μας.



7. Δεν δεχόμαστε την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας στη γειτονιά:

1ον γιατί έτσι θα νομιμοποιούσαμε την παρουσία των κεραιών,

2ον γιατί δεν εμπιστευόμαστε την εταιρεία-χορηγό του εξοπλισμού,

3ον γιατί συνήθως τον εγκαθιστούν σε ταράτσες και οι κεραίες ακτινοβολούν προς τα κάτω,

4ον γιατί τα όρια στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλά που θα πρέπει να κολλήσουμε στην κεραία για να δείξει υπέρβαση.



8. Συνήθως ο ιδιοκτήτης του οικήματος έχει παραμυθιαστεί από την εταιρεία, έτσι τον ενημερώνουμε. Αν τον κερδίσουμε, τότε ίσως κατεβεί εύκολα και γρήγορα η κεραία. Αν δεν δείξει έμπρακτη μεταμέλεια, τότε στρεφόμαστε εναντίον του με σεβασμό στη νομιμότητα, βέβαια. Ενημερώνουμε όλη τη γειτονιά, την εργασία του και όλα τα καταστήματα της περιοχής, ώστε να καταστεί ανεπιθύμητος. Σε πολλές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης παίζει θέατρο κάνοντας τυπικά εξώδικα προς την εταιρεία για να τους ζητήσει τη διακοπή λειτουργίας της. Μπορεί εύκολα να κόψει το ρεύμα και να τελειώνει εκεί η ιστορία. Συνήθως το μηνιαίο μίσθωμα είναι της τάξεως των 1.000-2.000 ευρώ με παροχή νομικής και οικονομικής κάλυψης σε περίπτωση σχετικών δικαστηρίων ή προστίμων.



9. Απευθυνόμαστε στη ΔΕΗ, γιατί συνήθως οι εταιρείες ηλεκτροδοτούν τις κεραίες παρανόμως από το οικιακό ρεύμα, χωρίς να επιτρέπεται. Η ΔΕΗ μπορεί να τους κόψει το ρεύμα σε όλο το οίκημα αν δεν αποσυνδέσουν την κεραία. Επιμένουμε και πιέζουμε μέχρι να γίνει. Συνήθως η ΔΕΗ χρησιμοποιεί παρελκυστική τακτική και προσπαθεί να μας παραπέμψεί προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, αλλά δεν το δεχόμαστε, γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο.



10. Ως απαράβατο όρο δεν εμπιστευόμαστε τις μετρήσεις από συνεργεία της εταιρείας:

1ον γιατί έτσι θα νομιμοποιούσαμε την παρουσία των κεραιών,

2ον γιατί τα όρια στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλά που θα πρέπει να κολλήσουμε στην κεραία για να δείξει υπέρβαση,

3ον γιατί μπορούν να αυξομειώσουν την ένταση της κεραίας κατά βούληση.

Πολύ πιθανόν να μας προσεγγίσουν για “ενημέρωση” από την εταιρεία για να μάθουμε πόσο καλό μας κάνει η κεραία ή πόσο επικίνδυνο είναι το κινητό μας (ή για να προσφέρουν δωρεάν κινητά στα μέλη της επιτροπής). Δεν ψάχνουμε ποιο πράγμα κάνει περισσότερο κακό στη σημερινή εποχή, ούτε ενστερνιζόμαστε τους προβληματισμούς της εταιρείας για την ποιότητα της επικοινωνίας, εμείς προσπαθούμε να κατεβάσουμε την κεραία κινητής τηλεφωνίας. Το μόνο που συζητάμε με την εταιρεία είναι να απομακρύνει την κεραία. Φυσικά, δεν τους πιστεύουμε όταν μας λένε ότι η κεραία εκπέμπει στα 10-22 Watt, γιατί ένα μέσο κεραιοσύστημα έχει ισχύ περίπου 2.000 Watt.



11. Απευθυνόμαστε σε πανεπιστημιακούς καθηγητές κύρους για να κάνουν ανεξάρτητες μετρήσεις και μελέτες σε χρόνο που δεν θα το γνωρίζει η εταιρεία. Δεν το διαφημίζουμε, γιατί μπορεί να μαθευτεί.



12. Αν έχουμε εντοπίσει παρανομίες, απευθυνόμαστε στην Εισαγγελία με έγγραφη αναφορά.



13. Αν έχουμε εντοπίσει παρανομίες ή αστοχίες της Δημόσιας Διοίκησης, απευθυνόμαστε στο Συνήγορο του Πολίτη.



14. Αγοράζουμε ένα μηχανηματάκι μέτρησης Η/Μ έντασης που κοστίζει από 50-150 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε και άλλες κεραίες, να αντικρούσουμε ψέματα όπως “δεν λειτουργεί – ποια κεραία; κλπ". Βέβαια, οι μετρήσεις του θα είναι επιστημονικά διάτρητες, αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ.



Περιληπτικά, αυτοί που μπορούν να κατεδαφίσουν νόμιμα την κεραία είναι η Πολεοδομία και τα Ασφαλιστικά μέτρα. Έτσι, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη διαδικασία, συμβουλευόμενοι γνώστες των πολεοδομικών διαδικασιών και έμπειρους νομικούς. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, ούτε εμπιστευόμαστε τις αργές ταχύτητες του Δημοσίου. Προσοχή, ακόμη και αν εκδοθεί η εντολή κατεδάφισης, η εταιρεία μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης κατεδάφισης του Δήμου. Οπότε, καλύπτουμε και αυτή την παράμετρο, σε συνεργασία με το νομικό μας και το νομικό του Δήμου. Ελέγχουμε την πιθανή τρωτότητα του Δήμου σε πιέσεις από τις εταιρείες καθώς και τις εξαρτήσεις χορηγίας. Δεν ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε συνέχεια τη δύναμη της ψήφου μας.

Επίσης, η ΔΕΗ μπορεί να κόψει το ρεύμα, οπότε τους πιέζουμε συνεχώς.

Ο ιδιοκτήτης είναι συνήθως προσβάσιμος, οπότε με πειθώ και σωστή πίεση σε κάθε επίπεδο πρέπει να συνειδητοποιήσει για να διορθώσει την αδικία προς τους γείτονές του.


Χρήσιμες Πληροφορίες

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Λ. Κηφισίας 60, Μαρούσι, 15125
2106151000
2106105049
www.eett.gr


Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Πατριάρχου Γρηγορίου και Νεαπόλεως, Αγία Παρασκευή, ΤΘ 60092, ΤΚ 15310
2106506700
2106506748
www.eeae.gr



Συνήγορος του Πολίτη

Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα (περιοχή Χίλτον), 3ος όροφος
2107289600
2107292129
www.synigoros.gr


Για την Αττική: Περιφέρεια Αττικής Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
Μεσογείων 239, 15451, Αθήνα
2103725746-750
2103725770
www.attiki.gov.gr




Καλή δύναμη!