7/10/09

Η νέα δομή της κυβέρνησης - Οι απουσίες και τα «όχι»


Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαχωρίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο τελευταίο συγχωνεύθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής...


Δημιουργήθηκε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό εντάσσονται (α) Από το ΥΠΕΣ η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης (ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας• (β) από το ΥΕΝ η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ «έσπασε» σε (α) αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (β) ο τομέας των Δημοσίων Έργων συγχωνεύθηκε με το υπουργείο Μεταφορών στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης καταργήθηκε. Στη θέση του ορίστηκαν δύο υφυπουργοί με αυξημένες αρμοδιότητες στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας, οι κ. Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης, οι οποίοι εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη.

Το υπουργείο Παιδείας αναβαθμίσθηκε σε Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναβαθμίστηκε σε Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Οι απουσίες και τα «όχι»


Έκπληξη αποτέλεσε και η απουσία από υπουργική θέση του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος τελικά αναλαμβάνει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Από τις εκπλήξεις, επίσης, η ανάθεση του ρόλου του αντιπροέδρου στον Θόδωρο Πάγκαλο, η απουσία του Κώστα Σκανδαλίδη, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Α' Αθηνών και της Βάσως Παπανδρέου.

Θέση υφυπουργού Περιβάλλοντος προτάθηκε στον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πρασίνων Νίκο Χρυσόγελο, ο οποίος όμως δεν αποδέχθηκε την πρόταση.
Επίσης, «όχι» στην πρόταση να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη είπε η Μαρία Δαμανάκη.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την επιθυμία να στηρίξει από τη θέση του απλού βουλευτή το έργο της κυβέρνησης και την αναβάθμιση του κοινοβουλίου.