2/10/09

Τί είδους ψηφοφόρος είσαι;


Πόσοι αλήθεια είναι οι ψηφοφόροι που ενημερώνονται πριν ψηφίσουν;
Να ένα ωραίο γκάλοπ, πολύ πιο ενδιαφέρον από τον "καταλληλότερο".

Μία μερίδα έχει κολλήσει σε αυτό που ψήφιζε ο προπάππους τους. Ευχή και κατάρα τους άφησε ο μακαρίτης να ψηφίζουν τον τάδε ή το δείνα. Το επιχείρημα του μακαρίτη ήταν ακλόνητο: πρέπει να ψηφίζουμε τον τάδε για να μη βγει ο δείνα και τούμπαλιν.

Φοβού το αντίπαλον δέος...



Μία άλλη μερίδα ψηφίζει το "μη χείρον βέλτιστον", τον μονόφθαλμο που είναι αρχηγός των τυφλών, τον λύκο που φυλάει τα πρόβατα και άλλες ωραίες παροιμίες.

Υπάρχουν και οι ψηφοφόροι που τα ζυγίζουν σύμφωνα με την τσέπη τους και το καθαρό τους συμφέρον. Σου λένε "ο ένας θα με βολέψει σε καλή θεσούλα, με τον άλλο έχω προσβάσεις, αυτός μου διορίζει το παιδί, ο άλλος με βολεύει με το αυθαίρετο".

Αν υπάρξει τέτοια ερώτηση σε γκάλοπ το ποσοστό θα εκτοξευθεί. Είναι αυτή η ομάδα που

α. βγάζει κυβερνήσεις
β. δημιουργεί διαφθορά
γ. παραπονιέται για τη διαφθορά ως να είναι αμμέτοχη στο θέμα
δ. στις επόμενες εκλογές ψηφίζει το άλλο κόμμα με την ελπίδα πως θα παταχθεί η διαφθορά της προηγούμενης κυβέρνησης, για να έρθει μία νέα διαφθορά στα μέτρα της.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λύσει το θέμα.
Η ψήφος τους δίνεται σε φακελάκι κλεισμένο, σαλιωμένο, σταυρωμένο, έτοιμο από τους απογόνους τους. Ναι, αυτούς που ως νέα γενιά θα έφτιαχναν μία κοινωνία καλύτερη και πιο δημοκρατική...

Υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό ψηφοφόρων που "έχει το θράσος" να ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας, της κοινωνίας μας, αφού πρώτα ψάξει, ακούσει, ενημερωθεί, συζητήσει. Άνθρωποι με σοβαρή πολιτική συνείδηση, χωρίς όμως κομματική προσήλωση. 'Ανθρωποι που σκέφτονται πριν ψηφίσουν, άνθρωποι που κρίνουν, που αμφισβητούν άτομα και ιδέες και ας ανήκουν πολλές φορές στον ίδιο πολιτικό χώρο. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι "γραφικοί τύποι". Οι "γραφικοί τύποι" είναι πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι, έχουν γνώσεις, έχουν ευρύτητα νου, έχουν λόγο.

Οι "γραφικοί τύποι" με το ένα πόδι πατάνε στα σύννεφα και με το άλλο στη γη. Από τη μία ονειρεύονται και ελπίζουν, από την άλλη αγωνίζονται στην καθημερινότητα τους.
Πειράζει που θα ήθελα μια Ελλάδα με πολλούς "γραφικούς τύπους"; Πολύχρωμους και πλουμιστούς μεν, συνειδητοποιημένους και ενημερωμένους δε. Όχι κληρονόμους ψήφου, όχι βολεψάκηδες, όχι λοβοτομημένους, όχι αδιάφορους, όχι σοβαροφανείς με παρωπίδες.
Αλήθεια εσύ τί είδους ψηφοφόρος είσαι;


Ελένη Παπαδοπούλου