13/10/09

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα...

Η χώρα μας βιώνει μία από τις πιό σοβαρές οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα περιβόητα δάνεια που έδωσε ο Παπανδρέου το 1981 και ακόμα τα χρωστάμε, άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως ο Καραμανλής με την διακυβέρνηση του κατάφερε να πτωχεύσει το κράτος, η πιο κοινή αποδεκτή άποψη πάντως είναι η διεθνής οικονομική κρίση που έχει αγγίξει ακόμα και χώρες μεγαθήρια όπως είναι οι Η.Π.Α, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία ...



Μέσα στο 2008 πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν πως η κρίση στη χώρα μας δεν έχει καν ξεκινήσει και πώς όλα θα ξεκινήσουν από το τέλος του 2009 και το 2010...Πράγμα που δείχνει πάρα πολύ σοβαρό για το μέλλον μας στον τομέα της οικονομίας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν πως πλέον δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά...Και ως συνήθως ισχύει η φράση ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος...Έτσι λοιπόν όταν ο πελάτης πάει να ψωνίσει από μία επιχείρηση, και του λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα αλλά θα του τα δώσει με δόσεις σε κάποια χρονική στιγμή, ο επιχειρηματίας δέχεται διότι δεν υπάρχει δουλειά. Με τη σειρά του όμως αυτός δεν έχει να πληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα τους προμηθευτές του και τους ανθρώπους που διαχειρίζονται την προβολή του, διότι και χωρίς αυτή θα είναι δύσκολο αν δεν έχει κεντρικότατο μαγαζί (που συνεπάγεται υψηλότατο ενοίκιο) να ανταπεξέλθει στην ανταγωνιστική αγορά. Και με τη σειρά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που όπως δείχνουν τα πράγματα δύσκολα θα μπορούμε να βγούμε από αυτόν.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από την άλλη, με τους μισθούς των 700-800-900 ευρώ και με τα είδη πρώτης ανάγκης και καθημερινής διαβίωσης να έχουν αυξηθεί στο κατακόρυφο, δύσκολα μπορούν να πούν ότι μπορούν "να τα βγάλουν πέρα". Πόσο μάλλον νέα παιδιά να σκεφτούν να ανοίξουν το δικό τους σπίτι και τη δική τους οικογένεια. Υπάρχει ένας φόβος και μία αβεβαιότητα για το μέλλον και αυτό είναι πολύ λογικό αν κρίνουμε από την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Τα έξοδα που χρειάζεται ένα ζευγάρι μηνιαίως ξεπερνούν τα 2000€ αν καθήσετε να τα μετρήσετε και δεν μιλάμε για μία οικογένεια που έχει ένα ή δύο ή περισσότερα παιδιά...η κατάσταση, και όσο συνεχίζει να μην υπάρχει ρευστό στην αγορά είναι άκρως τραγική.

Και ας έρθουμε τώρα στον τομέα που μπορεί να βοηθήσει να αναζωογονηθεί μια επιχείρηση που λέγεται επιδότηση και επιχορήγηση. Σε αυτό εδώ λοιπόν το σημείο έχουμε μια μεγάλη διαφωνία με τον τρόπο που λειτουργούν οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα. Και δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε μέχρι στιγμής και από τις εξαγγελίες της να θέλει να τον αλλάξει.

Μία επιχείρηση λοιπόν για να μπορέσει να πάρει μια επιδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία να προσθέσουμε πως είναι εκατομμύρια που πάνε στράφη κάθε χρόνο, θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις. Θα πρέπει για παράδειγμα να είναι τρία χρόνια επικερδής επιχείρηση, να έχει 3 και παραπάνω άτομα προσωπικό, να μην χρωστάει στο κράτος και γενικά να είναι μια υγιής επιχείρηση. Και εμείς εδώ αναρρωτιόμαστε...Αυτού του είδους οι επιχείρησεις έχουν ανάγκη επιδότησης ή επιχορήγησης? Ανάγκη επιδότησης έχουν οι επαγγελματίες που δέν έχουν να πληρώσουν το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ, την εφορία, το ενοίκιο, τα τηλέφωνα, τη ΔΕΗ, και δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Σε αυτούς θα έπρεπε να πηγαίνουν οι επιδοτήσεις και θα εξηγήσουμε γιατί το λέμε αυτό.

Ένας επιχειρηματίας ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πολύ άσχημα οικονομικά θέλει μια βοήθεια να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του. Και αφού κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τη βοήθεια του κράτους τότε θα μπορέσει να ξεπληρώσει και τις υποχρεώσεις και να έχει την ευκαιρία να ζωντανέψει επιχειρηματικά. Άλλωστε οι επιχειρήσεις που μπορούν να πάρουν τις επιδοτήσεις δεν τις χρειάζονται...Και το τονίζουμε αυτό...Οι επαγγελματίες που "πονάνε" αυτή τη στιγμή είναι αυτοί που χρειάζονται τις επιδοτήσεις.

Ας κοιτάξει λοιπόν κάποιους από τους υπεύθυνους στον τομέα της Οικονομίας και των Επιμελητηρίων τί μπορεί να κάνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται σε τεράστιο πρόβλημα, και είναι μία από τις κυριότερες πηγές ρευστού της χώρας μας.

Όσο για το πόσο θα κρατήσει ακόμα αυτή η οικονομική κρίση σας παραθέτουμε ενδεικτικά τί δήλωσε ο Τρισέ για την παγκόσμια οικονομική κρίση:




Οι υπουργοί Οικονομικών δεν δεσμεύτηκαν, εν αναμονή πιο σίγουρων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας.

Το αργότερο έως το 2011 θα πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών των 16 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των υπέρογκων δημόσιων χρεών, υποστήριξε σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, στο Γκέτεμποργκ της προεδρεύουσας Σουηδίας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης ανέφερε ότι μια στρατηγική εξόδου είναι «απαραίτητη για την ανάκαμψη», αλλά και για την εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές, «επειδή οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι» ότι οι κυβερνήσεις δεν θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρέη.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν δεσμεύτηκαν για την προθεσμία του 2011 στη σημερινή τους συνάντηση. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις της ζώνης θέλουν να περιμένουν για νέες οικονομικές εκτιμήσεις και προβλέψεις που θα επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή όντως εξέρχεται από τη οικονομική κρίση και την ύφεση.


Πηγη: enimerwsi-gr