23/10/09

«Καταργούνται» χιλιάδες συμβασιούχοι

Σκληρές αποφάσεις για χιλιάδες συμβασιούχους πήρε η κυβέρνηση: βάζει φρένο στη βιομηχανία προσλήψεων, με πρώτο βήμα τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, με στόχο και αυτές σταδιακά να καταργηθούν...



Καμία ανανέωση δεν θα γίνει για όσους υπηρετούν μέσω stage, ενώ θα επανεξεταστούν και όσες προσλήψεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και εφόσον κριθούν παράτυπες θα ακυρωθούν. «Η απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο», επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταγγέλλοντας πως η επιλογή των εργαζομένων γινόταν «μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα εναλλακτικό μέτρο για τους συμβασιούχους που «κόβονται».

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε προς την ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Στην επιβάρυνση του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς στο σύνολο των ανελαστικών δαπανών περιλαμβάνονται και τα προγράμματα stage και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Θα δούμε ποιες από αυτές είναι αναγκαίες, διότι υπάρχουν και εξόφθαλμες προσλήψεις πελατειακού χαρακτήρα», σημείωσε, ενώ άφησε αιχμές και για απίθανες επιχορηγήσεις σε φορείς με μοναδικό κριτήριο τις εκλογικές περιφέρειες βουλευτών της Ν.Δ.

Μετά την κατάργηση των stage, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τη ρύθμιση που προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων έχουν υπηρετήσει για 24 μήνες και ......
πάνω σε τέτοια προγράμματα. «Εμείς είχαμε αντιδράσει στη Βουλή, ως αντιπολίτευση, με τον νόμο που έφερε και ψήφισε η Ν.Δ., όπου έδινε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης στους εργαζομένους με stage», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε: «Θα τον αλλάξουμε τον νόμο». Για το θέμα θα υπάρξει διαβούλευση με τη ΓΣΕΕ, εκπροσώπους των stage και άλλους φορείς, προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές.

Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κάποια μέριμνα για όσους stagers έχουν πολυετή προϋπηρεσία, δεδομένου ότι κάποιοι εργάζονταν μέχρι και 5 ή 6 χρόνια, και να προβλεφθεί στη βάση και ορισμένων κοινωνικών κριτηρίων κάποιο μπόνους γι΄ αυτούς.

Προβλήματα

Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις φορέων όπου οι εργαζόμενοι με stage καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Για τον λόγο αυτό εξάλλου εκφράζονται φόβοι πως σε αυτούς τους φορείς- π.χ. νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία- ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα μετά την απομάκρυνση εκατοντάδων stagers και μέχρι να προχωρήσει η κάλυψη των κενών θέσεων. Άμεση κατάργηση των προγραμμάτων stage και στον ιδιωτικό τομέα ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ τα χρησιμοποίησαν για πελατειακούς σκοπούς.

Πηγή:ΤΑ NEA


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share