23/10/09

Ελληνικός Τουρισμός υπό κατάρρευση !!!

Ποσόν 1 δισ. ευρώ θα χάσουν φέτος από τον τζίρο τους τα ελληνικά ξενοδοχεία

Μειωμένος κατά 1 δισ. ευρώ (16%) εκτιμάται ότι θα είναι φέτος ο τζίρος των περίπου 10.000 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με προβλέψεις έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της εταιρίας "GBR Consultants".

Παράλληλα, σημαντικό μέρος των μονάδων, που το 2008 κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα λειτουργικά τους μεγέθη σε θετικό έδαφος, δεν αποκλείεται φέτος να δείξουν ζημία και σε αυτό το επίπεδο, όπως επεσήμανε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Ανδρέας Ανδρεάδης.




Πέρυσι, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είχαν παρουσιάσει συνολικά κέρδη 150-200 εκατ. ευρώ.

«Μια τέτοια εξέλιξη βάζει στο "κόκκινο" μεγάλο κομμάτι του οικονομικού δυναμικού της Ελλάδας», σημείωσε ο κ.Ανδρεάδης, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της PHILOXENIΑ, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η πλήρης έρευνα.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τις επιδόσεις των "ξενοδοχείων πόλης", ενδέχεται να βελτιώσει ελαφρώς την εικόνα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, τα συνολικά τουριστικά έσοδα της χώρας αναμένεται να είναι φέτος μειωμένα κατά 13,5%.

«Σαφώς δύσκολη χρονιά» θα είναι -κατά τον κ. Ανδρεάδη- το 2010, λόγω μεγάλης διολίσθησης του δολαρίου, υποχώρησης της αγγλικής λίρας και αναιμικής ανάπτυξης ΑΕΠ, στις αγορές που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό (π.χ., Γερμανία, Βρετανία). Η ισοτιμία του δολαρίου αναμένεται να στρέψει τουρίστες στους λεγόμενους "δολαριακούς προορισμούς", όπως Τουρκία και Αίγυπτος, που θα είναι έως και 20% φθηνότερες από την Ελλάδα.

«Το 2010, ο μέσος επισκέπτης θα το σκεφτεί πολύ να έρθει στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα παρουσιάζει αδυναμίες και σε σχέση με άλλες κοινοτικές χώρες, αφού αυτές διαθέτουν καλύτερες υποδομές, πιο εύστοχη διαφήμιση και πολύ μικρότερη φορολογία.

«Ολοι ελπίζουμε ότι από το 2011 η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε φάση ανάκαμψης -άρα και ο ελληνικός τουρισμός στο αναλογούν μερίδιο. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές που τον τροφοδοτούν», σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγάλη πτώση τζίρου των ξενοδοχείων, το 2009 και ενδεχομένως το 2010, «θα είναι προσωρινή». Αναφερόμενος ειδικότερα στο εσωτερικό τουρισμό, εξέφρασε φόβο ότι το 2010 θα είναι σε χειρότερα επίπεδα.

Επαγγελματίας 5ετούς θητείας να είναι ο νέος Γ.Γ. Τουρισμού
Ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε ότι οι τράπεζες επιβάλλεται να βοηθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις το 2009 και το 2010 κάνοντας γνωστό πως, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, οι τουριστικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μόνο το 6% των επιχειρηματικών δανείων, ενώ εισφέρουν το 18% του ΑΕΠ. Επιπλέον, μετέφερε την πρόταση της ΠΟΞ «να τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα τουρισμού ένας επαγγελματίας του χώρου, πενταετούς θητείας, αποδεκτός από όλα τα κόμματα εξουσίας».
Για τον ΕΟΤ, είπε ότι πρέπει να εξελιχθεί σε επαγγελματικό εργαλείο μάρκετινγκ, καθώς παρά τις μεγάλες δαπάνες προβολής (110 εκατ. σε εθνικό επίπεδο και 50 εκατ. σε περιφερειακό) τα αποτελέσματα δεν είναι τα ευκταία.

Σχετικά με τη συνένωση των δύο υπουργείων (σ.σ. Τουρισμού και Πολιτισμού) είπε ότι «θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσει. Αυτό που προέχει είναι να σηκώσουμε τα μανίκια για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών υπηρεσιών».
Ικανοποιημένοι από την πληρότητα των ξενοδοχείων τους 7 στους 10
Στο μεταξύ, ικανοποιημένοι από την πληρότητα της μονάδας τους κατά τη φετινή θερινή περίοδο, δήλωσαν -παρά τα όποια προβλήματα- σχεδόν επτά στα 10 (ποσοστό 69%) διευθυντικά στελέχη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Αυτό προκύπτει από έρευνα αγοράς της εταιρίας "to the point" σε 101 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 500 κλινών και άνω σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη, Κω, Ρόδο και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, το 93,9% των ξενοδοχείων που λειτουργούν για περισσότερα από τρία χρόνια έχουν προβεί σε κάποια ανακαίνιση ή επέκταση. Στο 53% των ξενοδοχείων που συμμετείχαν στην έρευνα προγραμματίζονται, κατά δήλωση των υπευθύνων διευθυντικών στελεχών τους, εργασίες ανακαίνισης εντός του 2010.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share