10/10/09

Νέα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων

Στο Εκτακτο Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, θα παραστεί μεθαύριο η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπουργός μελετά τον επανακαθορισμό...
των κριτηρίων για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της νέας γρίπης, διότι η εξάπλωση του ιού στα σχολεία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ανέμεναν οι επιστήμονες. Κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξήχθη από το Παστέρ σε μαθητές με γριπώδη συνδρομή βρέθηκε ότι οι μισοί είχαν κοινό κρυολόγημα που είχε προκληθεί από ρινοϊό. Τα νέα κριτήρια αναμένεται να καθοριστούν στα μέσα της εβδομάδας.

Οσον αφορά την ιεράρχηση των ομάδων που θα λάβουν το εμβόλιο (με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παραμέ νουν πρώτες στη λίστα), οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την τελική γνωμάτευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος έναρξης του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης στην Ελλάδα παραμένει άγνωστος.

Ο αριθμός των εμβολίων που έχουν φθάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν επαρκεί ούτε γι΄ αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε αυτές ανήκουν οι πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας ηλικίας άνω των έξι μηνών (οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς κ.λπ.), οι έγκυοι 2ου και 3ου τριμήνου, όσοι προσέχουν μωρά ως έξι μηνών και οι επαγγελματίες Υγείας.