20/10/09

Λεηλασίες και κλοπές σε ναούς της Β. Ηπείρου

Συνεχίζεται ανενόχλητα η λεηλασία των ναών της Βορείου Ηπείρου. Όχι μόνο από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, αλλά και κοινούς κλέπτες.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου άγνωστοι δράστες έκαναν... περιοδεία στους ενοριακούς ναούς των χωριών Σωπικής, Πολύτσιανης και Σχωριάδων και διέρρηξαν τα παγκάρια.Οι κλέφτες εκμεταλλεύτηκαν τις κακές καιρικές...



συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την στιγμή και έκαναν σχεδόν ανενόχλητοι την "δουλειά" τους. Όπως λένε κάτοικοι των χωριών, φαίνεται πως γνώριζαν ότι στα παγκάρια υπάρχαν χρήματα. Το πρωί οι κάτοικοι των χωριών κατάλαβαν τι είχε συμβεί, βλέποντας παραβιασμένες τις πόρτες των εκκλησιών.

Ο έπαρχος και ο ιερέας της περιοχής ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία διενεργεί έρευνα, χωρίς, όμως, να αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα.Οι δράστες είχαν συγκεκριμένο στόχο, τα παγκάρια, και δεν άρπαξαν ιερά κειμήλια, τα λίγα που έχουν αφήσει οι αρχαιοκάπηλοι.

Ως γνωστό σπείρες αρχαιοκαπήλων αλωνίζουν την περιοχή και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στους ναούς. Πάντως συχνά οι ναοί της Βορείου Ηπείρου είναι στο στόχαστρο είτε αρχαιοκάπηλων, που αποβλέπουν στα κειμήλια, είτε κλεφτών, που έχουν βάλει στο μάτι τα χρήματα των παγκαριών.