22/10/09

O ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είχε προαναγγείλει την παραίτηση Τσιατούρα από την 5η κιόλας ημέρα διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είχε προαναγγείλει την παραίτηση Τσιατούρα από την 5η κιόλας ημέρα διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Βασίλη Τσιατούρα. Η αφορμή -δήθεν- ήταν....



τα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια και η προσαγωγή ατόμων από πολιτικούς χώρους, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα αργότερα με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη, καθώς σε βάρος τους δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του με αφορμή τα συγκεκριμένα γεγονότα είπε ότι οι λογικές σερίφη και ράμπο οφείλονται σε υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος δεν είναι καλός οδηγός για την Αστυνομία.

«Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη από όσους προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το ξανακάνω δημοσίως», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και εξήγγειλε ως άμεση προτεραιότητα την ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας και, δεύτερον, νέου σύγχρονου αυστηρού και αποτελεσματικού πειθαρχικού κώδικα στην Αστυνομία.

«Θέλω -τόνισε- να είμαι σαφής. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ευφημισμός. Ενδεχομένως να γίνουν λάθη. Ενδεχομένως κάποιοι να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο. Άλλοι, ίσως να θέλουν να ονειρεύονται αντάρτικα πόλεων και εξεγέρσεις. Όμως, σκοπός μας είναι μία ανοιχτή πόλη, όπου δεν θα έχουν θέση αστυνομικές αυθαιρεσίες, ούτε θα υπάρχουν άβατα για τους πολίτες. Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Απέναντί μας βρίσκονται αυτοί που χάνουν το ελεύθερο να πλιατσικολογούν και να βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την προσπάθειά μας».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Αστυνομίας είπε
«δεν θέλουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο. Δεν πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι τρόπος για να εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εδώ και δέκα μέρες στα Εξάρχεια και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας είναι παρούσα η Ελληνική Αστυνομία. Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα 'άβατα'. Επαναφέρουμε τη νομιμότητα και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Το μήνυμά μας με πράξεις και όχι δηλώσεις είναι σαφές. Δέχομαι τη φωνή, την οργή των πολιτών για ασφαλείς ανθρώπινες γειτονιές. Δεν δέχομαι ιδεολογήματα που θα καλύπτουν την ανομία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων».

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν κρίσεις για να επιλεγεί ο νέος αρχηγός στην Ελληνική Αστυνομία.

Όλα αυτά καλά κ.Χρυσοχοΐδη, ή αλήθεια είναι πως ο κ.Τσιατούρας αρκετά έμεινε στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και έπρεπε να είχε αλλάξει απο καιρό άσχετα που η ΝΔ των είχε "ξεχάσει" στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. γιατί προφανώς είχε τους λόγους της.

Το θέμα είναι όμως εκτός από πως εκτός από τα Εξάρχεια και το κράτος των Αθηνών υπάρχει και μια ολόκληρη Ελλάδα που έχει ανάγκη μια Αστυνομία στο πλευρό του πολίτη, μια υπηρεσία που να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες

Ελπίζουμε οι εξαγγελίες σας για την ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι αλλαγές στον πειθαρχικού κώδικα της Αστυνομίας να εφαρμοστούν στην πράξη με τρόπο που να εξετάζονται και να διερρευνούνται άμμεσα οι καταγγελίες των πολιτών.

Αν θέλετε πραγματικά να εξυγειάνετε το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. τότε χρειάζετε να "ξηλώσετε" πολλούς και σε πολλες περιοχές της Ελλάδος εκτός από αλλαγές ηγεσίας σε θέσεις που είναι καθαρά πολιτικές.

Σχετικό άρθρο http://tiresias-press.blogspot.com/2009/10/blog-post_228.html

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share