3/11/09

Υπέρπτηση 6 τουρκικών F-16 στο Φαρμακονήσι - 20 παραβιάσεις σε μια ημέρα

Με υπέρπτηση έξι F-16 επάνω από το Φαρμακονήσι και φρενίτιδα παραβιάσεων (20) στο Αιγαίο απάντησε η Άγκυρα στον κλάδο ελαίας που μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε αιφνιδιαστική κίνηση και μόλις ένα λεπτό μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών νότια της Σάμου έστριψαν νότια και πέρασαν επάνω από το Φαρμακονήσι.




Η υπέρπτηση έγινε σε ύψος μόλις 1300 μέτρων επάνω από το νησί.

Συγκριμένα οκτώ τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 15:04 και ένα λεπτό αργότερα πέταξαν τα έξι από αυτά πάνω από το Φαρμακονήσι.

Ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν και τα παρακολούθησαν σε όλη την διαδρομή μέχρι την έξοδό τους από το FIR Αθηνών, βόρεια της Χίου.


Ενημερώθηκε το ΥΠΕΞ από το οποίο αναμένεται σχετικό διάβημα.

Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το Φαρμακονήσι ως ελληνικό έδαφος, κάτι που φαίνεται και από τις αναχαιτίσεις μέσω ραντάρ των εναέριων μέσων της FRONTEX που κινούνται στην περιοχή.

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις συνολικά 16 τουρκικά μαχητικά παραβίασαν 20 φορές των ΕΕΧ στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, ενώ είχαμε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.


Πηγή: defencenet.gr
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share