Σε δανεισμό- ρεκόρ 65 δισ. ευρώ για το 2009 εξαναγκάζεται το Ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, ενώ η Κομισιόν προβλέπει ακόμα υψηλότερα ελλείμματα. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο ζητά επιπλέον δανεικά 5 δισ. ευρώ, ενώ στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα...
προβλέπεται- σύμφωνα με πληροφορίες- δημοσιονομικό έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ φέτος και 12% το 2010, έναντι τελευταίας κυβερνητικής πρόβλεψης 12,5% φέτος και στόχου αποκλιμάκωσης στο 9,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Οι προβλέψεις αυτές- που διατυπώνονται πριν το οικονομικό επιτελείο κοινοποιήσει τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος- φέρνουν την οικονομία αντιμέτωπη με την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών, ενώ οι αγορές καραδοκούν και απειλούν να τιμωρήσουν τη χώρα με δυσβάστακτο κόστος δανεισμού. Ήδη χθες, με την είδηση της νέας προσφυγής σε δανεισμό μέσω δεκαπενταετών ομολόγων, η ψαλίδα των επιτοκίων ελληνικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων άνοιξε στο 1,45% για να επανέλθει στη συνέχεια στο επίπεδο του 1,39%. Όπως όμως προειδοποιεί σε έκθεσή του και το τμήμα αναλύσεων της ΕFG Εurobank, η σχετική σταθερότητα είναι εύθραυστη.
Ζητούνται επιπλέον 8 δισ. ευρώ
Το Ελληνικό Δημόσιο προσφεύγει και πάλι στις αγορές ζητώντας ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες, καθώς το περιβόητο προεκλογικό «μαξιλάρι» των 8 δισ. ευρώ ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο. Τα 5 δισ. ευρώ της κοινοπρακτικής έκδοσης δεκαπενταετών ομολόγων αποτελούν μέρος πρόσθετου δανεισμού 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί σε δανεισμό 57 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ανεβάζοντας τον λογαριασμό του έτους στα 65 δισ. ευρώ ή στο 27% του φετινού ΑΕΠ.
Η έκδοση των δεκαπενταετών ομολόγων άρχισε χθες διερευνητικά, υπό τον φόβο της αδυναμίας να καλυφθεί μετά την υποβάθμιση από τη Fitch και την απειλή υποβάθμισης από τη Μoody΄s, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. «Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην άντληση ποσού μεταξύ 4,5 και 5 δισ. ευρώ», έλεγαν χθες αρμόδια στελέχη που τοποθετούσαν τον πήχυ του επιτοκίου 5,30%, από 4,70% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο Φεβρουάριο. Πάντως χθες, τα spread (διαφορές απόδοσης ελληνικών και γερμανικών ομολόγων) κινήθηκαν σταθεροποιητικά και στα δεκαετή ομόλογα η ψαλίδα έφτασε έως το 1,45% για να επιστρέψει κατά το κλείσιμο στο 1,39%, όσο και την περασμένη Παρασκευή.
Επικίνδυνες ισορροπίες
Η αποκλιμάκωση των spread, μετά την έκρηξη έως και το 3,14% την περασμένη άνοιξη, κρίνεται επισφαλής από το τμήμα αναλύσεων της ΕFG Εurobank, που με έκθεσή του προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Η φυγή κεφαλαίων από αγορές υψηλότερου ρίσκου προς κλασικά καταφύγια σταθερότητας (όπως οι αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας) αλλά και η επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε ένα περιβάλλον χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υποδηλώνουνσύμφωνα με την έκθεση- αυξημένη ευαισθησία σε απότομες, μη αναμενόμενες μεταβολές των συνθηκών στις διεθνείς αγορές και στην ψυχολογία των επενδυτών και ενισχύουν την αναγκαιότητα για άμεσα γενναία μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στην ίδια έκθεση προβλέπεται εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν μέτρα, ενώ για φέτος διατυπώνεται η εκτίμηση για έλλειμμα 13% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ. Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, εκτιμάται πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2010 καθώς έπειτα από συρρίκνωση 1,3% φέτος θα υποστεί ανάλογη κατά 0,5% το επόμενο έτος.
Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη ΤΑ ΝΕΑ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...