27/11/09

Ραντεβού του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 7 Δεκεμβρίου

Το ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κλείστηκε για τις 7 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν (καθόλου τυχαία…) από την κρίσιμη για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο κ. Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πριν από συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεισμό 20 δισ. δολαρίων με ευνοϊκούς όρους....





Η συμφωνία «κλείδωσε», κατά τις ίδιες πηγές, σε σύσκεψη στελεχών του ΔΝΤ και της τουρκικής κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 5 Οκτωβρίου.

Συμμετείχε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας και αντιπρόεδρος του ισχυρού αμερικανικού ινστιτούτου Μπρούκινγκς Κεμάλ Ντερβίς. Με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο τμήμα παγκόσμιας ανάπτυξης του ΟΗΕ θεωρείται αυτή τη στιγμή ως ο Νο1 λομπίστας της Άγκυρας για θέματα οικονομικής στήριξης.

Το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ (τριετές, ύψους 10 δισ. δολ.) ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2008.

Η επιρροή της Ουάσινγκτον θεωρείται καθοριστική για την οριστικοποίηση των προνομιακών όρων ενός νέου δανεισμού προς την Τουρκία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος του κ. Ερντογάν για το βαθύτερο σχέδιό του, που είναι –σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές– η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.

Παράγοντες της Ελληνικής διπλωματίας που γνωρίζουν σε βάθος τις εξελίξεις στην Τουρκία επιμένουν ότι ο Ερντογάν θα διεκδικήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να ισχυροποιηθεί πολιτικά έναντι του στρατού, του παρακράτους και της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία, με άνω των 70 εκατομμυρίων πληθυσμό, ήταν μεταξύ των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου το 2008.

Υποφέρει από πληθωρισμό, εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες και ανεργία, αλλά πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είχε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς ιδιωτικοποιούνταν τα πάντα, χωρίς κανόνες, διαδικασίες και αρχές.


Για να καταλάβει κανείς τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής οικονομίας, αρκεί να σκεφθεί ότι οι φορολογούμενοι δεν υποχρεούνται να δηλώνουν πηγές εισοδήματος!

Η συμφωνία με το ΔΝΤ «σκάλωνε» στη διασύνδεση από τον Οργανισμό της χρηματοδότησης με μια αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική για να καταπολεμηθεί η αύξηση του ελλείμματος και η συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν θέλει «κορσέ» για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, δεδομένου άλλωστε ότι η πολιτική του δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό τύπου «νοικοκύρεμα» αλλά με τον οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό.

Αν ο Ερντογάν εξασφαλίσει τριετές χαριστικό δάνειο και εκλεγεί για τρίτη φορά πρωθυπουργός, δύσκολα θα σταματήσει στον δρόμο για την επανίδρυση της «τουρκικής δημοκρατίας» με όρους πολιτικού Ισλάμ.

Το αγκάθι του Κουρδικού

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν είναι η αδυναμία του να λύσει το υπαρξιακό πρόβλημα της Τουρκίας, το Κουρδικό, χωρίς πολιτικό κόστος.

Σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ECONOMIST, το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε φωνές αντίδρασης στη χώρα που μιλούν για προδοσία, οδεύει με τόλμη στο να επιλύσει το κουρδικό πρόβλημα και η ειρήνευση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων ανταρτών είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι προτάσεις της τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμοστούν μέτρα που θα μετριάζουν τις ποινές των νεαρών Κούρδων που καταδικάζονται ως μέλη του ΡΚΚ, σημαίνει πως δεν θα δικάζονται πλέον ως ενήλικοι, γεγονός που θα αμβλύνει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς άνεργων Κούρδων οι οποίοι θα στρατολογούνται στο ΡΚΚ.

Επιπλέον, η πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου στο ιρακινό Κουρδιστάν και η ανακοίνωση ότι θα ανοίξει τουρκικό προξενείο στο Ερμπίλ αποτελεί δραματική μεταστροφή της γειτονικής χώρας καθώς μέχρι πρότινος οι Τούρκοι στρατηγοί απειλούσαν να εισβάλουν στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Η σημασία των φιλικών σχέσεων με τους Κούρδους του Ιράκ είναι κρίσιμη καθώς θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για τους 3.000 με 3.500 αντάρτες του ΡΚΚ, ωστόσο το κοινό αίσθημα στην Τουρκία αντιδρά. Φόβοι υπάρχουν για την περίπτωση που αυτή η «ριψοκίνδυνη» πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, όπως να μετατρέψει το PKK σε αστική τρομοκρατική οργάνωση.

«Κάτι τέτοιο θα έδινε το πράσινο φως στους στρατηγούς να επανακτήσουν τη μειωμένη τους επιρροή», επισημαίνεται στο κείμενο, αλλά πάντως σημειώνεται πως υπάρχουν ήπιες αντιδράσεις στο στρατιωτικό σώμα, όπως του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου που υποστηρίζει σθεναρά την κυβερνητική πολιτική για το κουρδικό.

Οι πρωτοβουλίες της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών στα κουρδικά, τη χρήση κουρδικών ονομάτων και της κουρδικής γλώσσας, όπως και να καλλιεργήσει τυπικές σχέσεις με το ιρακινό Κουρδιστάν, αποτελούν σημαντικά βήματα που σίγουρα θα ευνοήσουν το εμπόριο και την οικονομία. «Το πιο δύσκολο έργο της κυβέρνησης όμως είναι να αποδείξει ότι η πρωτοβουλίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά τους Κούρδους αλλά επίσης τους Τούρκους πολίτες όλων των εθνικοτήτων και θρησκευμάτων», καταλήγει το άρθρο.

Σκάνδαλο υποκλοπών


Εν τω μεταξύ διαστάσεις έχει πάρει στο εσωτερικό της Τουρκίας το θέμα της παρακολούθησης των τηλεφώνων ανώτατων δικαστικών λειτουργών, μετά τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθήθηκαν όλα τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, του Γενικού Εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη Αϊκούτ Τζενγκίζ Ενγκίν. Η αντιπολίτευση μιλά για τουρκικό «Γουότεργκεϊτ».

ΑΕΠ: Μειώθηκε κατά το 13,7% το πρώτο τρίμηνο του 2009-11-05
Ανάπτυξη: Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 24%, η μεγαλύτερη κάμψη της 20ετίας
Ανεργία: Ανήλθε στο ιστορικό 16%, υπάρχουν φόβοι ότι στην πραγματικότητα ξεπερνά το 20%
Εξαγωγές: Μειώθηκαν κατά 40%
Εξωτερικό χρέος: 276.834 εκατ. δολάρια
Εσωτερικό χρέος: 274.827 εκατ. λίρες
Έλλειμμα προϋπολογισμού: 17.069 λίρες
(Πηγή Πληροφοριών: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Τουρκίας)


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share