5/11/09

Ποιοι καλούνται να πληρώσουν τη "λυπητερή" της 'Εκτακτης Εισφοράς

Συνολικά 300 εισηγμένες και μη επιχειρήσεις καλούνται να «συνδράμουν» το κράτος βγάζοντας από τα ταμεία τους περίπου 870 εκατ. ευρώ με τη μορφή εισφοράς «κοινωνικής ευθύνης», ενώ το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει το 1 δισ. με τη επιβολή αυξημένης φορολόγησης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, το οποίο τίθεται για δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή, ούτως ώστε να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, προβλέπεται πως η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί με βάση την προ φόρων κερδοφορία των επιχειρήσεων




Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τα ΔΛΠ, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα.

Η έκτακτη εισφορά δεν θα αφαιρείται για τον προδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος της εταιρείας. Το μέτρο θα επιβληθεί με συντελεστές επί των κερδών του 2008 που θα κλιμακώνονται από 5% έως και 10% επί της κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, για κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ (αφορά 140 επιχειρήσεις) επιβάλλεται συντελεστής 5%, για σύνολο κερδών από 10 έως 25 εκατ. ευρώ (αφορά 85 επιχειρήσεις) ο συντελεστής αυξάνεται στο 7% και για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 10% (αφορά 75 επιχειρήσεις). Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα δίνεται έκπτωση 2,5% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα την έκτακτη εισφορά είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ενώ σε αυτές συγκαταλέγονται γνωστές βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, τράπεζες και εταιρείες ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικά, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στη κορυφή της λίστας που επεξεργάστηκε η ICAP με προ φόρων κέρδη 985 εκατ. ευρώ το 2008. Ακολούθως η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε πέρυσι προ φόρων κέρδη 633 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη 552 εκατ. ευρώ και η Cosmote που ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη για το 2008 534,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, 19 επιχειρήσεις από τις 75 που θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% καλούνται να καταβάλλουν εισφορά άνω των 10 εκατ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος.

Σε ό,τι αφορά στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, η Vodafone ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 237 εκατ. ευρώ, η Πόρτο Καρράς κέρδη 177 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προ φόρων κέρδη 149 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ κέρδη 118 εκατ. ευρώ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κέρδη 112 εκατ. ευρώ, η Nestle προ φόρων κέρδη 91,9 εκατ. ευρώ, η Αττική Οδός κέρδη 83 εκατ. ευρώ και η ΟΤΕ Ακίνητα κέρδη προ φόρων 82,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ICAP.

Η επιβάρυνση θα εμφανιστεί λογιστικά το 2009 και θα επιβαρύνει με έκτακτη μορφή τα κέρδη της χρήσης κάθε επιχείρησης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, πως η συνολική κερδοφορία του 2009 αναμένεται να μειωθεί κατά 764 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθεί κοντά στα 5,2 με 5,3 δισ. ευρώ ενώ η αποτίμηση της αγοράς σε όρους πολλαπλασιαστών διαμορφώνεται στο 18,4 και για τον FTSE -20 στο 11,8.

Αντιδράσεις

Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης, πάντως, προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως η εθνική επιχειρηματική τάξη είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Από την άλλη πλευρά, την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου στην επιβολή έκτακτης φορολογικής εισφοράς εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος, σημειώνοντας πως το ΕΒΕΑ συμφωνεί με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε τα 2/3 των εσόδων να συγκεντρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το 1/3 των εσόδων να είναι από μέτρα φορολογίας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share