15/11/09

Ιωαννίνα: Εκτός λειτουργίας ο βιολογικός !

Λύματα, σιωπή και αδιαφορία

Αναζητείται το περυσινό πόρισμα, ενώ και μέσα στην πόλη υπάρχουν διαρροές στο αποχετευτικό σύστημα και οι αρμόδιοι ευαισθητοποιούνται μετά από καταγγελίες, αλλά δεν δημοσιοποιούν τα συμβάντα


Το σίριαλ των λυμάτων που διαρρέουν από το αποχετευτικό σύστημα της πόλης των Ιωαννίνων επανέρχεται στην επικαιρότητα, αλλά οι αρμόδιοι αποφεύγουν να ενημερώσουν τους πολίτες...





Όπως και πέρυσι τέτοια χρονική περίοδο, έτσι και φέτος, το αποχετευτικό της πόλης φράκαρε τις τελευταίες μέρες και τα λύματα δεν έφτασαν μέχρι το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού.

Μάλιστα, φορείς και πολίτες κατήγγειλαν ότι μία μέρα, προχθές, ο βιολογικός καθαρισμός ετέθη εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα τα λύματα να… ποτίζουν τις εκτάσεις από τις οποίες περνά το αποχετευτικό της πόλης.

Η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ αδυνατούν να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα, ενώ οι αρμόδιες για την προστασία της δημόσιας υγείας υπηρεσίες δεν δημοσιοποιούν τα συμβάντα παρότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Πριν 11 μήνες περίπου οι διαρροές των λυμάτων είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από φορείς και πολίτες. Τις τελευταίες μέρες το πρόβλημα επανήλθε στην κεντρική και βόρεια πλευρά του Λεκανοπεδίου, αποδεικνύοντας πως ουδεμία ουσιώδης παρέμβαση έγινε τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου. Προχθές το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού δεν λειτουργούσε και από την αρχή της εβδομάδας οι διαρροές λυμάτων απασχόλησαν τοπικούς φορείς, όπως ο δήμος Περάματος, και πολίτες.

Σιωπή αρμοδίων

Εντύπωση προκαλεί η σιωπή των φορέων που έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες και να τους ενημερώνουν. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ δεν προέβη σε κάποια γνωστοποίηση, ακολουθώντας την πάγια τακτική της δημοτικής αρχής.

Όμως, το πλέον παράδοξο είναι η σιωπή της Διεύθυνσης Υγείας αν και έχει την κοινωνική και υπηρεσιακή ευθύνη να ενημερώνει τους πολίτες για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Από τη μια είναι οι διαρροές των λυμάτων κοντά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και από την άλλη τα πολλά παράπονα των κατοίκων και επαγγελματιών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται αντίστοιχα κοντά στη λίμνη Παμβώτιδα και μέσα στην πόλη.

Επωνύμως καταγγέλλουν τους αρμόδιους φορείς για αδιαφορία καθώς και για ολιγωρία να δώσουν λύση σ’ ένα χρονίζον πρόβλημα.

Σφοδρή κριτική άσκησε χθες και ο Μάκης Χατζηεφαριμίδης για τη συνεχιζόμενη κατάσταση με τη διαρροή των λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο και τα φρεάτια μέσα στα Γιάννενα. «Πέρυσι είχαμε τα ίδια φαινόμενα», σημείωσε και αναρωτήθηκε ποιος παρενέβη για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και του ποταμού Καλαμά.

Με δηκτικό τρόπο καταφέρθηκε εναντίον του νομάρχη και της Διεύθυνσης Υγείας. «Αλήθεια είναι κανείς που να θυμάται το πόρισμα και τα αποτελέσματα που είχε;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Όσο κι αν ανατρέξετε να το βρείτε δεν θα το βρείτε, γιατί η αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής Ιωαννίνων δεν κάνει τη δουλειά της. Και δεν κάνει τη δουλειά της γιατί έτσι καθοδηγείται και κατευθύνεται από τον πολιτικό της προϊστάμενο που ακούει στο όνομα Καχριμάνης Αλέξανδρος». Σημείωσε, δε, πως υποχρέωση των υπηρεσιών είναι «να στείλουν τους υπεύθυνους στον εισαγγελέα».

Η εξήγηση του δήμου

Πριν λίγες μέρες η δημοτική αρχή είχε σπεύσει να καταλογίσει ευθύνες για τα προβλήματα που παρουσιάζει το αποχετευτικό δίκτυο στους ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με τον βιολογικό καθαρισμό. Τόσο ο δήμαρχος, Νίκος Γκόντας, όσο και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΙ, Κώστας Γιωτάκης, ισχυρίστηκαν ότι το πρόβλημα της διαρροής των λυμάτων οφείλεται στις παράνομες συνδέσεις που ορισμένοι ιδιοκτήτες κάνουν με το δίκτυο ομβρίων.

Ο δήμαρχος της πόλης άφησε να εννοηθεί ότι θα αποστείλει στον εισαγγελέα όσους ιδιοκτήτες έχουν συνδεθεί παράνομα με το δίκτυο ομβρίων, θεωρώντας ότι επί της ουσίας επιβαρύνεται το αποχετευτικό σύστημα.

Ευθύνες καταλόγισε και στο δήμο Περάματος, ο οποίος, όπως είπε, «παρανομεί», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί. Πάντως, παρά τα προβλήματα των τελευταίων ημερών, η δημοτική αρχή δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση για τη βελτίωση του δικτύου. Επίσης, δεν ανέφερε για ποιο λόγο δεν επιβάλει κατ’ αρχάς χρηματικά πρόστιμα σε όσους –από τη στιγμή που γνωρίζει- επιβαρύνουν το αποχετευτικό δίκτυο σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.

Το παρόν εστάλει στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ προς αναδημοσίευση από Ηπειρωτικός Αγών.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share