25/11/09

Μεγαλώνει κι άλλο το κόστος του δανεισμού

Νέες πιέσεις στα Ελληνικά ομόλογα, οδηγούν σε άνοδο του κόστους του δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες, οι οποίες πιέζονται όλο και περισσότερο για να μην περάσουν νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.

Με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τo κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (credit default swap) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διευρύνθηκε τις 187,4 μονάδες βάσης, από 175,2 μονάδες βάσης την Δευτέρα.




Ετσι, το ετήσιο κόστος για την ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ σε Ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται στις 187.400 ευρώ έναντι 175.200 την Δευτέρα.

Το κόστος είχε ανέλθει τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, στις 285,1 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, η διαφορά επιτοκίων του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς (benchmark) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, διευρύνεται εκ νέου, στις 178 μονάδες, από 172 την Δευτέρα.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «σπάσει» το «φράγμα» των 200 μονάδων βάσης.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το ασφάλιστρο κινδύνου στα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης από 70 την Δευτέρα, δηλαδή το ρίσκο για να τοποθετηθεί κάποιος σε Ελληνικά ομόλογα θεωρείται 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τα ομόλογα της Πορτογαλίας…

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share