5/11/09

Νέα καταιγίδα φόρων φέρνουν σήμερα στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Νέα καταιγίδα φόρων, που θα πλήξει την πλειονότητα των φορολογουμένων, φέρνει σήμερα 5/11/2009 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ήδη την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, και την αύξηση των συντελεστών του ΕΤΑΚ λίγο πριν την κατάργησή του.

Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί το κόστος για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, με την πρώτη δόση να αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα.




Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι προβλέψεις που διατύπωσε η Κομισιόν χθες για χρέος, έλλειμμα και ανεργία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων, το χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί στο 124,9% του ΑΕΠ το 2010 και στο 135,4% το 2011, το έλλειμμα θα παραμείνει άνω του 12% την τριετία 2009 - 2011.

Παράλληλα αναμένεται έκρηξη της ανεργίας στο 10,2% το 2010 και στο 11% το 2011, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος το 2010, με οριακή άνοδο το 2011.
Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 7 δισ. ευρώ το 2010 ώστε να μειώσει το έλλειμμα στην περιοχή του 9,5% του ΑΕΠ, από 12,5% φέτος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δεσμευθεί ότι η προσαρμογή αυτή θα προέλθει ισόποσα από αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών, με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως άλλωστε ζητά και η Κομισιόν.

Εκτακτη εισφορά


Με την έκτακτη εισφορά σε περίπου 300 επιχειρήσεις και την αύξηση -έως και 100%- του ΕΤΑΚ για 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων η κυβέρνηση προσδοκά σε έσοδα 1,05 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια οικονομικά ασθενέστερους.

Το σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε προς διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, ενώ σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός θα σκιαγραφεί τη φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2010, που θα περιλαμβάνει επιβαρύνσεις σε φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, σε ιδιοκτήτες ακινήτων, και αυξήσεις σε έμμεσους φόρους.

Το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος, θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που αναμένονται για την αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2010 είναι:

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Μια αύξηση 10%-15% του ΕΦΚ στη βενζίνη θα απέφερε έσοδα περίπου 400-600 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχη αναπροσαρμογή στα τσιγάρα μπορεί να αποδώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων.

Εισοδήματα που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 5% - 20% θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα και με συντελεστές έως 40%.

Εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας που θα οδηγεί σε ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων έως 30.000 ευρώ και σε επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα των φυσικών πρόσωπων.
Περικοπές στις 984 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, προς το Δημόσιο.

Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.

Εμμεσοι φόροι
Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα από την 1η Ιανουαρίου 2010. Μια αύξηση 10%-15% του ΕΦΚ στη βενζίνη θα απέφερε έσοδα περίπου 400 ?600 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχη αναπροσαρμογή στα τσιγάρα μπορεί να αποδώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Αυτοτελής φορολόγηση

Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων. Εισοδήματα που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 5% - 20% θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα και με συντελεστές έως 40%.

Φορολογική κλίμακα

Εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας που θα οδηγεί σε ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων έως 30.000 ευρώ και σε επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share