8/11/09

Σοβαρές αντιδράσεις για τις ριζικές αλλαγές στο στράτευμα

ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ και KKE εκφράζουν την ομόφωνη αντίθεση τους στις ριζικές αλλαγές της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση της θητείας σε ναυτικό και αεροπορία.

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της θητείας σε ναυτικό και αεροπορία εξέφρασε ο ΛΑ.Ο.Σ., τονίζοντας πως «η εισήγηση αυτή ισοδυναμεί με αυτοκτονία».





«Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο ξεπεσμός στο Βυζάντιο. Οι μισθοφόροι σαφώς έχουν άλλη νοοτροπία. Εάν ήμασταν χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, τέτοιες εισηγήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ

Ο ΛΑ.Ο.Σ. τονίζει δε πως «στην περιοχή που είμαστε, με ανοιχτά μέτωπα με Τουρκία και Σκόπια και τη ρευστότητα που υπάρχει με την Αλβανία, η εισήγηση αυτή ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Συνιστούμε στον κ. Βενιζέλο να δει πώς αντιμετώπιζε το αξιόμαχο των Ε.Δ. ο συνεπώνυμός του αείμνηστος Εθνάρχης».
______________________________________________________________________

Υλοποίηση του σχεδίου μετατροπής των ενόπλων δυνάμεων σε επαγγελματικό στρατό χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση για την μείωση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

«Είναι άλλο πράγμα όμως ο επαγγελματισμός και άλλο η συγκρότηση ανεξέλεγκτων μηχανισμών ενταγμένων σε υπερεθνικούς και νατοϊκούς σχεδιασμούς», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και προσθέτει πως «για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις η νέα δομή προβλέπει ακριβώς αυτό.

Δηλαδή την ένταξη στους υπερεθνικούς και νατοϊκούς σχεδιασμούς. Όμως για κάθε δημοκρατική κοινωνία οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποτελούν οργανικό τμήμα της υπό τον απόλυτο δημοκρατικό έλεγχό της».

Σημειώνει ακόμη πως «η βασική εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας συνοδεύεται και από μια σειρά άλλες ρυθμίσεις».

Όπως υποστηρίζει, «με πρόσχημα την απαλλαγή των στρατευμένων από τις σκοπιές προετοιμάζει την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες οι άνθρωποι των οποίων πιθανότατα θα φέρουν όπλα».

Επισημαίνει, τέλος, πως «ενώ είναι σωστό να αξιοποιείται η στρατιωτική θητεία για σκοπούς μάθησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης αντʼ αυτών ο κ. υπουργός μετονομάζει την στρατιωτική υπηρεσία σε επαγγελματική προϋπηρεσία και τις στρατιωτικές ειδικότητες σε επαγγελματικές ειδικότητες χωρίς να συνοδεύει τις ανακοινώσεις του από καμία ουσιαστική μέριμνα ώστε πραγματικά να κατοχυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα μέσα από αυτή την διαδικασία».
________________________________________________________________

Το KKE τονίζει πως η κατάργηση της θητείας στην αεροπορία και το ναυτικό οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της θητείας και την μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, όπως επιτάσσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και για τα δικαιώματα του λαού και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Επίσης αποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν και βρίσκονται όταν πρόκειται για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολέμους και επεμβάσεις.

Σχετικό
άρθρο εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share