21/11/09

Νέο άλμα στα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου

Νέο άλμα σημείωσαν χθες τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωσή τους.

Η αναφορά του ΟΟΣΑ στο θέμα της διαφοράς των Ελληνικών με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού (spread) αποκαλύπτει το μέγεθος της νέας απειλής για την Ελληνική οικονομία, στην οποία...



...αναφέρεται σε δημοσίευμά της και η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ».

Μετά τη χθεσινή αύξηση, η διαφορά των ελληνικών από τα αντίστοιχα γερμανικά επιτόκια έχει φτάσει το 1,72%, έναντι 1,42% την περασμένη Παρασκευή, κάτι που- εφόσον διατηρηθεί- προσθέτει ετήσιο κόστος στον ελληνικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Το άλμα των επιτοκίων αντανακλά την εύθραυστη ισορροπία της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές περιμένουν τα οριστικά «νέα» από τον προϋπολογισμό και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το μέλλον και, αν κρίνουν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή σε σχέση με τις ανάγκες της οικονομίας, είναι πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Η χθεσινή εξέλιξη, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στις μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων στις οποίες προέβησαν μεγάλοι οίκοι όπως η Μorgan Stanley, η JΡ Μorgan και η Citigroup.

Οι ρευστοποιήσεις έγιναν, αφενός, εν όψει του κλεισίματος της χρονιάς και της ανάγκης για ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων τους και, αφετέρου, για να ενισχύσουν οι εν λόγω οίκοι τη ρευστότητά τους και να είναι σε θέση να αγοράσουν και πάλι ελληνικά ομόλογα το 2010, προσβλέποντας σε καλύτερους όρους.

Δηλαδή, σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, του οποίου οι σχετικές ανάγκες εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 60 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.
Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι το δημόσιο χρέος που έφτασε τα 297,9 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου- υψηλότερο κατά 5,6 δισ. ευρώ έναντι του τέλους Ιουνίου- συνεχίζει την απειλητική άνοδό του.

Ενδεχόμενο υποβάθμισης

Σύμφωνα εξάλλου με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», η αύξηση του spread των ομολόγων αντανακλά τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις παραινέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος να είναι προσεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στην επόμενη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικαλείται αναλυτή της Μorgan Stanley, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει τα περισσότερα δάνεια από την ΕΚΤ.

Επίσης, αναφέρεται στο ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αλλά επικαλείται και αναλυτή σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share