14/11/09

Βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα....

Στη δίνη της ύφεσης βυθίζεται ραγδαία πλέον η Ελληνική Οικονομία που καταγράφει, μήνα με το μήνα, όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στο τρίτο τρίμηνο καταγράφεται αρνητική Ανάπτυξη -1,6%, μετά από μείωση 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο και 0,5% στο πρώτο τρίμηνο.

Όπως όλα δείχνουν όμως, τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά...






...αφού το Οικονομικό Επιτελείο εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους, η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φτάσει της τάξης του -1,5%.

Άρα κατά το τελευταίο τρίμηνο τους έτους που ήδη διανύουμε, αναμένεται να κατρακυλήσει ακόμα χαμηλότερα, κοντά ή και πάνω από 2%.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ πάντως, το τρίτο τρίμηνο καταγράφεται πτώση 0,3% σε σχέση με το δεύτερο, όπως δείχνουν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΣΥΕ σε σταθερές τιμές.

Η Στατιστική Υπηρεσία προχώρησε αναδρομικά σε αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, από τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2009 και προς τα πίσω -μέχρι και το 2003. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε «οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου Q1 2003 - Q4 2008 είναι αναθεωρημένες, με βάση τις νέες ετήσιες εκτιμήσεις (2003-2008) του Σεπτεμβρίου 2009.

Η αναθεώρηση των τριμηνιαίων ρυθμών ανάπτυξης της περιόδου αυτής, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης και την αξιοποίηση πιο πρόσφατων κλαδικών δεικτών, οδήγησαν σε νέα εκτίμηση των δύο πρώτων τριμήνων του 2009».

Την ίδια ώρα, εξήλθε από την ύφεση η περιοχή της Ευρωζώνης κατά το γ' τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, με μικρότερους ωστόσο των αναμενόμενων ρυθμούς, καθώς οι κορυφαίες τρεις οικονομίες της περιοχής δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών.

Το ΑΕΠ στην περιοχή των 16 ενισχύθηκε κατά 0,4% μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα επιβραδυμένης ανάπτυξης, ωστόσο παρέμεινε χαμηλότερα κατά 4,1% σε επίπεδο χρόνου.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,5% και ετήσια υποχώρηση 3,9%.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share