Τέλος στη διαμάχη για το εάν έγιναν ή δεν έγιναν στην Ευρώπη παράνομες απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA και μεταφορά τους σε τρίτες χώρες όπου βασανίστηκαν, έβαλε η ετυμηγορία ιταλικού δικαστηρίου το οποίο εξέτασε την περιβόητη υπόθεση Αμπού Ομάρ.
Ο πρόεδρος του Μονομελούς του Μιλάνου καταδίκασε ερήμην 22 πράκτορες της CIA και έναν Αμερικανό στρατιωτικό σε εφέσιμες ποινές έως οκτώ χρόνια και δύο Ιταλούς πράκτορες σε τριετή φυλάκιση, για την απαγωγή του μουσουλμάνου κληρικού από δρόμο του Μιλάνου πριν από τρία χρόνια.
Οι Αμερικανοί κατηγορούμενοι ήταν απόντες από τη δίκη, αμερικανικές και ιταλικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να συνεργαστούν για τη διαλεύκανση του θέματος δικαστικά, η δίκη όμως σε πρώτο βαθμό έγινε και οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν.
Με όλες τις δυσκολίες το πολιτικό βάρος είναι μεγάλο. Ο Αιγύπτιος, κάτοικος Μιλάνου, ιμάμης Οσάμα Μουσταφά Χασάν Νασρ ή Αμπού Ομάρ για τον οποίον υπήρχαν καταγγελίες ότι στρατολογεί εξτρεμιστές με τα κηρύγματά του, απήχθη σε δρόμο της ιταλικής μεγαλούπολης τον Φεβρουάριο του 2003 και μέσω της ιταλικής αεροπορικής βάσης του Αβιάνο και έπειτα της γερμανικής Ράμσταϊν μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο. Εκεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, βασανίστηκε και κρατήθηκε χωρίς δίκη ώς το 2007.
Χάρη στην επιμονή του εισαγγελέα Αρμάντο Σπάταρο , η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο και ο δικαστής Οσκαρ Μάτζι καταδίκασε ερήμην τον πρώην σταθμάρχη της CIA στο Μιλάνο, Ρόμπερτ Λέιντι, σε οκτώ χρόνια φυλάκιση όπως και άλλους 22 πράκτορες.
Δύο πρώην επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών αθωώθηκαν λόγω του νόμου για τα κρατικά μυστικά, που τους προστατεύει, άλλοι δύο κατώτεροι όμως κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια. Οι καταδικασθέντες θα πρέπει να πληρώσουν στον Αμπού Ομάρ αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ και στη σύζυγό του μισό εκατομμύριο.
Στην Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε «απογοητευμένο» από την απόφαση, ενώ ο εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει.
Με ενθουσιασμό αντέδρασε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Γουότς που έδωσε αγώνα για λογοδοσία όσων εμπλέκονται στις απαγωγές και τον βασανισμό υπόπτων.
«Ηταν ισχυρό το μήνυμα για τα εγκλήματα που διέπραξε η CIA στην Ευρώπη», δήλωσε η Τζοάν Μάρινερ.
Ο Σπάταρο δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους καταδικασθέντες. Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που, όπως και εκείνη του Ρομάνο Πρόντι, είχε επιχειρήσει να εμποδίσει τη διεξαγωγή δίκης επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας», έχει επανειλημμένως αρνηθεί αίτημα για διεθνές ένταλμα.
Δεδομένου ότι το νομικό σύστημα της Ιταλίας επιτρέπει δύο διαδοχικές προσφυγές κατά της απόφασης, η υπόθεση θα τελεσιδικήσει ύστερα από αρκετά χρόνια.
Πηγές: EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,Corriere della Sera, Repubblica, Bloomberg.com, www.nytimes.com
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...