4/11/09

Στο προσκήνιο η εμπλοκή Μπακογιάννη στην υπόθεση Siemens

Βαριά εκτεθειμένη είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών να αποκαταστήσει τον πρέσβη κ. Αλέξη Κογιεβίνα, θύμα της υπόθεσης Καραβέλα.

Είχε τεθεί στη διάθεση της υπουργού μετά από ΕΔΕ με την οποία του επιρρίφθηκε όλη η ευθύνη για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση του περίφημου τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη, χάρη στην οποία ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Siemens κ. Χρ. Καραβέλας είχε διαφύγει στο εξωτερικό.




Την Παρασκευή ειδοποιήθηκε ότι επιστρέφει στα καθήκοντά του ως επικεφαλής της διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής (Α8), στον απόηχο της συνάντησης του Δ.Σ. της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, από τον οποίο ζητήθηκε πιεστικά η αποκατάσταση του συναδέλφου τους με το εξής επιχείρημα: «Τέθηκε σε “διάθεση υπουργού” μετά από μία διάτρητη και προδιαγεγραμμένη διοικητική έρευνα, την οποία, δυστυχώς, υλοποίησαν στελέχη του υπουργείου και συνάδελφοί του, με στόχο την κάλυψη πολιτικών ευθυνών της προηγούμενης ηγεσίας, στη γνωστή υπόθεση του τηλεγραφήματος της πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη».

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΥ υποστήριξαν επίσης ότι «υπήρξε εξιλαστήριο θύμα και ότι η εκκρεμούσα αποκατάστασή του προσέβαλλε την ευταξία και τη χρηστή διοίκηση».

Διπλωματικές πηγές αναρωτιούνται τι θα γίνει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που πρωταγωνίστησαν στην έκδοση του πορίσματος της ΕΔΕ, η εγκυρότητα της οποίας αμφισβητείται εμπράκτως από την νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΤ’ γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ κ. Μ. Καμπάνης θα μετακινηθεί στη δημοφιλέστατη πρεσβεία της Ρώμης (απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο υπηρεσιακό συμβούλιο την παραμονή της προκήρυξης εκλογών), ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της υπουργού Κ. Χαλαστάνης κατευθύνεται προς το Παρίσι, ενώ ακούγεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας Αριστείδης Αγαθοκλής, που συνταξιοδοτείται, μπορεί να επιστρέψει ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Είναι εκκωφαντική η σιωπή από την πλευρά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει σχολιάσει ακόμη το γεγονός της αποκατάστασης του πρέσβη Α. Κογιεβίνα, με την οποία αναγνωρίζεται εμμέσως αλλά σαφώς ότι υπήρξε εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να απαλλαγεί η τότε πολιτική ηγεσία από τις ευθύνες της για τη διαφυγή του στελέχους της Siemens Χρ. Καραβέλα, που φυγοδικεί.

Tο Δ.Σ. της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και οι απαντήσεις που θα δοθούν αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο μεταξύ, έχει ζητηθεί και νέα συνάντηση των εκπροσώπων των διπλωματών με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, προκειμένου να εμπεδωθούν νέοι κανόνες στη λειτουργία του υπουργείου και να επουλωθούν τα τραύματα της προηγούμενης περιόδου.

Διέρρευσε από: citypress.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share