15/12/09

Κύμα μεταβιβάσεων και γονικών παροχών

Αυξημένες κατά 400% οι μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο στην Αθήνα!!!

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί η κίνηση στις Εφορίες από φορολογουμένους που σπεύδουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακριβά, αλλά και χαμηλής ή μεσαίας αξίας ακίνητα, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αλλαγές στη φορολογία γονικών παροχών.

Στις Εφορίες μάλιστα όπου υπάγονται περιοχές με πολύ ακριβά ακίνητα...




....όπως τα Βόρεια Προάστια, υπό τον φόβο μελλοντικών επιβαρύνσεων, οι μεταβιβάσεις έχουν αυξηθεί όχι 100% και 200% αλλά μέχρι και 400% σε σχέση με πέρυσι!

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στο Ψυχικό, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή και στο Μαρούσι, αλλά από τον Νοέμβριο και μετά παρατηρείται στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, ανεξαιρέτως αξίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ενός δείγματος 9 μεγάλων Εφοριών.

Έτσι, από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου, η Εφορία Ψυχικού δέχτηκε 1.570 αιτήσεις γονικών παροχών, 227% περισσότερες από το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στην Κηφισιά, το ίδιο διάστημα, ο αριθμός έφτασε στις 1.600 έναντι 307 πέρυσι (421% περισσότερες!), στην Αγία Παρασκευή 745 έναντι 295 πέρυσι (152%), στο Μαρούσι 1.307
από 681 (92%) και στη Νέα Σμύρνη 749 από 410 (83%).

Λιγότερο έντονο είναι το φαινόμενο- αν και αποτελεί σαφές δείγμα του γενικότερου «φόβου» που επικρατεί για δυσμενείς αλλαγές- σε περιοχές μεσαίου κόστους, σύμφωνα με τα στοιχεία Εφοριών, όπως στου Ζωγράφου (26% περισσότερες μεταβιβάσεις από πέρυσι), στην Α΄ Περιστερίου (28%), στο Ν. Ηράκλειο (29%), κ.ο.κ.

Άλλες αλλαγές στους φόρους

Γενικά πάντως επικρατεί μια ασάφεια γύρω από τις αλλαγές στους φόρους ακινήτων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ΕΤΑΚ των ετών 2008 και 2009, είτε λόγω λαθών που υπήρχαν στα στοιχεία του Ε9 είτε λόγω αδυναμίας του ίδιου του συστήματος να αντεπεξέλθει, θα πρέπει να τα πληρώσουν μαζεμένα ώς τον Δεκέμβριο.

Και όσων η περιουσία ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον και έκτακτη εισφορά, η κλίμακα της οποίας μπορεί πιθανώς να είναι ίδια με αυτήν του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που από το 2010 επανέρχεται, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες.

Εκείνο που έχει επίσης ακουστεί, χωρίς επίσης να γίνουν ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι ότι ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής, τα οποία επιβλήθηκαν από το 2006 σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, θα καταργηθούν, για να αντικατασταθούν από τον φόρο μεταβίβασης που λέγεται ότι θα επανέλθει.

Επιπλέον, αν και προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, εσχάτως ακούγεται ότι ένα από τα σενάρια που συζητώνται είναι να αναπροσαρμοσθούν, για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Στελέχη του χώρου υποστηρίζουν ότι αυτή η ασάφεια στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στην κτηματαγορά, που έχει ανάγκη από μέτρα«σωσίβιο» όπως αυτά που δέχθηκε πρόσφατα ο χώρος του αυτοκινήτου, και μιλούν για παλινωδίες της κυβέρνησης και έλλειψη στρατηγικής σε έναν τόσο κρίσιμο για την οικονομία τομέα, όπως η οικοδομή.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share