31/12/09

Χημικοί κίνδυνοι από.. μπιμπερό μέχρι καλλυντικά

Φυτοφάρμακα, συντηρητικά, διοξίνες, ρύποι από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες.

Οι χημικοί κίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό κρύβονται παντού- από τα μπιμπερό έως και τα καλλυντικά υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι ωστόσο, γνωρίζοντας τις «παγίδες», προσπαθούν καθημερινά να τις αποφύγουν, τηρώντας πιστά απλούς κανόνες - παραδείγματος χάρη, δεν πίνουν ποτέ ζεστό καφέ σε πλαστικό ποτήρι!




Περισσότερες από 80.000 χημικές ενώσεις έχουν κατασκευαστεί και προωθηθεί στην αγορά από τις βιομηχανίες τα τελευταία 50 χρόνια.

Από αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών στη Σχολή Ιατρικής του Μάουντ Σινά της Νέας Υόρκης, ελάχιστες μόνον έχουν μελετηθεί για τυχόν τοξικές παρενέργειες στα παιδιά.

Παρόλα αυτά, οι χημικές ουσίες και τα υποπροϊόντα αυτών που έχουν παραχθεί από τον άνθρωπο βρίσκονται στον αέρα, στο χώμα, στο νερό και άρα στην τροφή, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Γιατροί και ερευνητές έχουν σαφείς ενδείξεις, αλλά παρουσιάζουν και τεκμηριωμένες έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που μπαίνουν ύπουλα στο σώμα- μέσω, παραδείγματος χάρη, των τροφών που έχουν «μολυνθεί» από τις πλαστικές συσκευασίες ή από τις διοξίνες που παράγονται από την καύση απορριμμάτων- δρουν σωρευτικά παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες.

«Οι ουσίες αυτές μιμούνται τη λειτουργία των φυσικών ορμονών, “κοροϊδεύοντας” το κύτταρο- δηλαδή τους υποδοχείς στους οποίους δεσμεύονται οι ορμόνες για να λειτουργήσουν», δηλώνει η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου- Σταμάτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία».

Επιδρούν και στα έμβρυα


Η ίδια διευκρινίζει πως οι άνθρωποι έχουν ανοιχτά παράθυρα έκθεσης στους ορμονικούς διαταράκτες σε ορισμένες φάσεις της ζωής τους- κατά την εμβρυϊκή έως και την εφηβική ηλικία, καθώς επίσης και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες- με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι.

«Είναι ενδεικτικό πως οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να διαπερνούν τον πλακούντα και να επιδρούν στο έμβρυο. Για παράδειγμα, στα αγοράκια μπορεί να προκαλέσει κρυψορχία ή υποσπαδία- ατελής κατασκευή της ουρήθρας. Είναι γεγονός ότι με μικρές χειρουργικές επεμβάσεις διορθώνονται οι ανωμαλίες αυτές, ορισμένα αγοράκια ωστόσο είναι δυνατόν να εμφανίσουν ολιγοσπερμία ή ακόμη και νεοπλασία στην ενήλικη ζωή τους», προσθέτει η κ. Νικολοπούλου.

Επισημαίνει ότι οι επιστημονικές ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί δεν αποτελούν κανόνα: «Για να αναπτύξει κανείς νεοπλασία συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η έκθεση και σε άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνυπάρχουν και οι κατάλληλες γενετικές πληροφορίες στα χρωμοσώματα που κληρονομεί από τους γονείς του ο καθένας».

Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν ότι οι ορμονικοί διαταράκτες συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, των όρχεων, αλλά και του θυρεοειδούς (δηλαδή με νεοπλασίες που εμφανίζονται σε ορμονοεξαρτόμενα όργανα).




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share