6/12/09

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ιλχάν Αχμέτ

Αυτή είναι ολόκληρη η συνέντευξη του Ιλχάν Αχμέτ

Όπως γνωρίζετε το 2003 όταν η μειονότητα ψήφισε το 2004 στις βουλευτικές εκλογές τη ΝΔ όλοι γίναμε μέλη και έγινε μια τεράστια προσπάθεια. Είχαμε στείλει στον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μια επιστολή, στην οποία είχαμε αναφέρει κι είχαμε βάλει προϋποθέσεις για πρώτη φορά στην ιστορία τον λόγο για τον οποίο θέλουμε να πολιτευτούμε και ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του, η οποία μας εδόθη.





Με επίσημη πολιτική, η οποία διακηρύχθηκε άξια η εφαρμογή της και η οποία ήταν η συνέχεια της πολιτικής του Κώστα Μητσοτάκη.

Σαφέστατα στο διάστημα αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ, τις δύο τετραετίες, διαπιστώσαμε ιδίως το 2007 και μετά σοβαρές αποκλίσεις από αυτή την πολιτική. Οι αποκλίσεις αυτές στηρίζονταν περισσότερο σε τοπικούς παράγοντες ή σε αποφάσεις μεμονωμένων υπουργείων και παρά τις υποδείξεις, ενδείξεις και διαμαρτυρίες μας δεν εισακούστηκαν.

Είχαμε κάποιες ήδη μικρές ενδείξεις για στροφή προς δεξιά ή καλύτερα για απόκλιση από την κεντρική μειονοτική πολιτική. Σήμερα με την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση, και την οποία σεβόμαστε, δεν έχουμε τίποτα προσωπικά με τον κ. Σαμαρά, απλώς ως πολιτική τοποθέτηση, ιδεολογική αρχή και επειδή διαπιστώνουμε ότι προς το παρόν με ενδείξεις από το παρελθόν, δεν υπάρχει καμία βούληση, μέχρι στιγμής, για περαιτέρω διεύρυνση ή διόρθωση των ό,ποιων παραλήψεων υπήρχαν στο παρελθόν, πήραμε αυτή την απόφαση.

Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική, η οποία στηρίζεται και στη βάση και αυτή δεν είναι μόνο η εκτίμηση των θεσμικών φορέων και των οργανώσεων εδώ, οι οποίοι εκπροσωπούν το σύνολο, τους χιλιάδες μέλη αλλά και φίλους της ΝΔ, αλλά είναι μια γενική κατακραυγή της μειονότητας.

Εμείς ποτέ δεν νιώσαμε υπηρέτες ενός κομματικού συστήματος. Δεν παζαρέψαμε τίποτα και με κανέναν, ούτε έχουμε την διάθεση να παζαρέψουμε. Απλώς οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, ξέρουμε ότι η πολιτική είναι δύσκολη, μέσα σε μια συγκυρία στη Θράκη, όπου υπάρχουν ευαίσθητες ισορροπίες. Παρά ταύτα όμως δεν υποχωρήσαμε. Ούτε πρόκειται να υποχωρήσουμε ποτέ από τις κεντρικές θέσεις, που είχαμε όταν ενταχθήκαμε σε αυτή τη μεγάλη παράταξη.

Κι άλλοι που ήθελαν πάρα πολύ να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια σήμερα, απλώς εμείς θεωρήσαμε ότι είναι αυτονόητο, δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός, του απλού μέλους, να προχωρήσει σύμφωνα με την κρίση του σε ό,ποιες απαιτούμενες πράξεις θεωρεί ιδανικές.

- Αιτιολογείτε την απόφασή σας επειδή δεν βγήκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Είστε αντίθετος με κάποιες προγενέστερες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επανήλθε στην κυβέρνηση μετά από 17 χρόνια. Τι θυμάστε από εκείνες τις δηλώσεις και γιατί φοβάστε τον κ. Σαμαρά; Το πιστεύετε ότι δεν έκανε ή τι θα κάνει τώρα που είναι αρχηγός για τη μειονότητα, το θεωρείτε επικίνδυνο; Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όσο είναι σε γνώση αυτή η προσωπική σας απόφαση, το γνωρίζει;

Καταρχήν εμείς δεν φοβόμαστε ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε κανέναν, οπότε η τοποθέτησή σας αυτή για φόβο είναι άκυρη. Ίσως κάποιοι άλλοι φοβούνται τη μειονότητα και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας. Όσο για τον αν η κ. Μπακογιάννη είναι σε γνώση ή όχι αυτό δεν το γνωρίζω κι ούτε μας αφορά. Εμείς στηρίξαμε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για καθαρά πολιτικούς λόγους, επειδή πιστεύουμε ότι μπορούσε να εκπροσωπήσει την κεντροδεξιά, η οποία μπορούσε η μειονότητα να διεκδικήσει μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως διεκδικείται και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

- Σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης σημειώνει ότι η μειονότητα και οι παράγοντές της ήταν απόλυτα σύμφωνοι στα νομοσχέδια που προώθησε και ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης αναφερόμενος στο μακρινό παρελθόν, χωρίς να ονοματίζει, αλλά να περιγράφει τα γνωστά επεισόδια του 1990, λέει ότι αλίμονο ο κ. Σαμαράς ένας κοσμοπολίτης, ευρωπαίος πολιτικός που δεν ήξερε τίποτα, δεν είχε καμία επαφή με τα γεγονότα αυτά. Τα επόμενα βήματα;

Κάνουμε διαχωρισμό πολιτικά στις δύο βουλευτικές περιόδους. Το νομοσχέδιο για τα Βακούφια ψηφίστηκε τη δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδο, την οποία παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, παρά μια πρόταση που είχαμε υποβάλλει εμείς, δεν έγινε δεκτή.

Είχαμε υποβάλει ενστάσεις και για το νομοσχέδιο για τους περίφημους Ιμάμηδες, για το απαράδεκτο της επιτροπής με τους χριστιανούς να επιλέγουν και ο συντοπίτης μας ο Υπουργός, παρόλο που ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ως Υπουργός Παιδείας για ένα νευραλγικό διάστημα, δεν προώθησε την τροποποίηση ή την αλλαγή του.

Το ότι υπήρχε συναίνεση εκ μέρους των στελεχών της μειονότητας της ΝΔ αν μη τι άλλο είναι ψευδέστατο. Σαφέστατα υπήρχε μια ερώτηση κατατεθειμένη από εμένα, η οποία διερευνούσε τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης, ποια είναι η άποψή της για τα αδικαίωτα αυτών των ανθρώπων, ιδίως για τα ασφαλιστικά.

Για τα γεγονότα που έγιναν το 1990, εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Σας ανατρέχω πίσω στις δημοσιεύσεις του Τύπου εκείνη την περίοδο.

Όσον αφορά την ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι πολίτες να είναι ενταγμένοι κάπου. Τα κόμματα δεν είναι σπίτια, δεν φεύγουμε από ένα σπίτι για να πάμε σε άλλο, αυτό είναι αντίθετο στις πολιτικές μας αρχές. Βέβαια είμαστε πολιτικά όντα, σίγουρα ενδιαφερόμαστε για τον τόπο και για όσα γίνονται και θα πράξουμε ανάλογα τις τοποθετήσεις τα καλώς και τα κακώς κείμενα στην περιοχή μας.

- Ο καινούργιος νόμος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για το ενδεχόμενο της κατάργησης του 3%. Ποια είναι η θέση σας και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ηγηθείτε ενός ανεξάρτητου σχήματος;
Καταρχήν δεν ξέρω τι λέει ο νόμος, δεν υπάρχει ο νόμος. Το 3% το οποίο είναι και για κόμματα, αλλά και για υποψηφίους δεν ήταν κάτι που είχε δεχτεί η μειονότητα κι όχι μόνο αυτή, αλλά και πολλές παρατάξεις στην Ελλάδα είχαν δηλώσει την επιθυμία τους τότε να γίνει άρση του 3% στα κόμματα. Πιστεύω ότι είναι ένα δημοκρατικό στοιχείο, αν περιληφθεί στο νομοσχέδιο η μειονότητα θα χαιρετίσει.

Όσο για τις δικές μας φιλοδοξίες καμία δήλωση, δεν είναι αυτοσκοπός η πολιτική, δεν είναι αυτοσκοπός να κατέχουμε καρέκλες. Αν ήταν έτσι, ίσως σήμερα να μην ήμασταν ενώπιόν σας.

- Για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Κανέναν σχόλιο. Οι εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο. Αν θα γίνει «Καποδίστριας» ή όχι δεν είναι του παρόντος.

- Είπατε ότι από το 2007 υπήρχαν μικρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήγαινε προς το δεξιά ή ότι απόβαινε από τη κεντρική μειονοτική πολιτική. Μερικά παραδείγματα, ποια ήταν τα ζητήματα τα οποία θεωρείτε ότι αποκλίνουν από αυτό το βασικό πλαίσιο και που πιστεύετε ότι τώρα θα ενταθούν με επικεφαλής στο κόμμα τον Σαμαρά.

Ως προς την κεντρική πολιτική σκηνή με την ενδυνάμωση του ΛΑΟΣ, άρχισαν τα πρώτα δείγματα για την άσκηση αυτής της πολιτικής όπως το θέμα των μεταναστών ή σε άλλα θέματα που προσπαθούσε να προωθήσει η κυβέρνηση. Ενώ, τοπικά αν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη νομαρχία Ροδόπης μιλούσαν για διάλογο, για τη συνθήκη Λοζάνης και σαφή σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων στα βασικά του, είδαμε ότι τα νομοσχέδια που προωθήθηκαν δεν είχαν αυτή τη χροιά ή είχαν αποκλίνει από αυτή τη βασική δέσμευση. Βέβαια, έγιναν και πάρα πολλά θετικά.

Το 5 τοις χιλίοις της εισαγωγής στα δημόσια σχολεία και άλλα πολλά νομοθετήματα, όπως η άρση των χρεών στα Βακούφια και μόλις ενημερώθηκα ότι η παρούσα κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο ξαναεντάσσει, φορολογεί ξανά την Βακουφική περιουσία, κάτι που εμείς με νομοσχέδιο το είχαμε αποσύρει.

Πάλι στη δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδο, παρόλο που υπάρχει ένα νομοσχέδιο είδαμε ότι εκκρεμούσαν με ένταλμα η μη πληρωμή των χρεών, δηλαδή η άρση και διαπιστώσαμε ότι δεν προχωρούσε παρά τη νομοθετική ρύθμιση η διαπίστωση.

Είναι τα θέμα των μιναρέδων, το ύψος και άλλα πολλά, τα οποία ο κάθε πολίτης τα γνωρίζει. Πολιτικές, οι οποίες ίσως ήθελαν να αγγίξουν πολύ περισσότερο τη δεξιά παρά τη μειονότητα.

- Ακούστηκε ότι μετά την παραίτησή σας από τη ΝΔ, θα συμμετάσχετε στο Συνασπισμό, ισχύει;

Δεν έχω συζητήσει με κανέναν τίποτα. Δεν είναι σκοπός να μπαίνουμε από το ένα σπίτι σε άλλο.

- Αν είναι όλοι σύσσωμοι μαζί σας στη παραίτηση, αν οι πρόεδροι που συσπειρώθηκαν μαζί σας στο παρελθόν αν σήμερα είναι μαζί σας;

Σεβόμαστε την κάθε προσωπική άποψη του καθενός, έχουμε δημοκρατία. Προσπαθήσαμε να διευρύνουμε στο ελάχιστο με κάποιους θεσμικούς αυτή την πρόταση.

Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να παραιτηθούν οι ίδιοι, με προσωπική πράξη, κάποιοι δε είπαν στο μέλλον θα προχωρήσουν. Δεν κρίνεται με αριθμό η πολιτική πράξη. Η πράξη είναι ότι εμείς όλοι αυτοί που μαζευτήκαμε και συναποφασίσαμε να πράξουμε αυτά που είναι να πράξουμε.

- Αναφερθήκατε στην ομιλία του κ. Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη, ότι τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την μειονότητα. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας αυτής;

Το πρώτο και βασικό σημείο είναι ότι ζήτησε να ανασταλεί η λειτουργία ή να κλείσει ή να αποδυναμωθεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Πρέπει όλοι στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν εξυπηρετούν καταρχήν την ελληνοτουρκική φιλία, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο μεγάλων χωρών, οι οποίες προσπαθούν αγωνιωδώς και η τωρινή κυβέρνηση και η προηγούμενη κυβέρνηση, να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για το μέλλον των λαών.

Άρα δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου δίνουν το άλλοθι σε κάποιους να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις και να παρουσιάσουν τη Θράκη μας ως μια περιοχή που μπορεί να χαθεί. Είμαστε σφοδρά ενοχλημένοι από την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί να μπλέκονται τα κράτη ή δεν μπορεί να ζητά το Προξενείο να κλείσει. Το Προξενείο εκτελεί τα καθήκοντά του. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι της ελληνοτουρκικής φιλίας και πιστεύουμε ότι αυτό δεν βοηθάει.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι αναφέρθηκε ότι η μειονότητα χειραγωγείται και υπάρχουν φατρίες, είναι δυνατόν; Δεν ανεχόμαστε με τίποτα να ετεροπροσδιορίζεται η μειονότητα συνολικά ότι χειραγωγείται, αυτό είναι εντελώς αντιδημοκρατικό.

Μπορεί να υπάρχουν σκέψεις μέσα στη μειονότητα, ιδεολογίες, απόψεις, οι οποίες είναι σεβαστές, αλλά αυτό δεν μπορεί να ετεροπροσδιοριστεί ως συνολικά χειραγωγούμενη μια μειονότητα, η οποία, ο κ. Σαμαράς σαφέστατα εννοούσε αυτό που εννοούσε το 1990, ότι η Θράκη κινδυνεύει.

Αυτή η επιχειρηματολογία δεν βοηθάει τους συντοπίτες μας εδώ, οι οποίοι θέλουν να συζήσουν ειρηνικά.

- Ακούγεται ότι ο κ. Σαμαράς από την ημέρα που έχει εκλεγεί ως Πρόεδρος της ΝΔ θα φύγει από την κεντροδεξιά και θα πάει δεξιά.

Και βέβαια μας ενοχλεί και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους.

Είπατε προηγουμένως ότι παρατηρήσατε κατά τη δεύτερη θητεία της ΝΔ, από το 2007 και μετά, κάποιες παραλείψεις ή αποκλίσεις από την πολιτική της όσον αφορά την μειονότητα. Γιατί δεν τις καταγγείλατε τότε και το κάνετε τώρα;

Τότε είχαμε επισημάνει με επιστολές μας τις παραλείψεις αυτές στα κομματικά όργανα και στα αρμόδια υπουργεία. Δε θέλαμε να λειτουργήσουμε ως καταγγελτικός μηχανισμός επειδή εκείνη την περίοδο ήμασταν κυβέρνηση και δε θέλαμε να διαταράξουμε το κλίμα στις τάξεις της.

- Υπάρχει έντονη φημολογία ότι κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2007 και συγκεκριμένα την ημέρα των εκλογών, υπήρξαν συμπεριφορές και έντονο παρασκήνιο που σας «πλήγωσε». Επιβεβαιώνετε κάτι τέτοιο;

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά ο λαός όχι. Μετά το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών όπου η ΝΔ έχασε μία έδρα και συγκεκριμένα εγώ τη δική μου είχα αναφορές από σοβαρούς ανθρώπους ότι έγινε μια προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος. Το Υπουργοδικείο δεν αντιμετώπισε με την δέουσα σοβαρότητα την υπόθεση. Απέρριψε την ένσταση μου επειδή δεν ανέφερα σε αυτήν για το που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να πάει η έδρα. Στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Υπάρχει ενδεχόμενο να εισχωρήσετε ξανά στους κόλπους της ΝΔ και αν ναι, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;

Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή καθόλου για το μέλλον, παρά μόνο για το παρόν.

Κωνσταντίνος

Υ.Γ.: Ευχαριστώ θερμά την εφημερίδα της Κομοτηνής "Φωνή της Ροδόπης", η οποία μου παρείχε το φωτογραφικό υλικό και την συνέντευξη του κυρίου Ιλχάν.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share