31/12/09

Η οικονομική δυσφορία των Ελλήνων ταρακούνα τις τράπεζες

Ο Χρόνος αλλάζει και ο Τρόμος πλησιάζει....

Οι εντολές που έχουν δοθεί στα τραπεζικά επιτελεία αποτυπώνουν μια εφιαλτική εικόνα άγχους των διοικήσεων οι οποίες επιδιώκουν να συγκεντρώσουν όσες οφειλές μπορούν από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, ώστε στη χρήση αφενός οι επισφάλειες να είναι μικρότερες και αφετέρου να μειωθούν οι προβλέψεις.

Αυτές τις ημέρες και καθώς η χρονιά κλείνει , έχουν "σπάσει" τα τηλέφωνα δανειοληπτών που εμφανίζουν υποχρεώσεις οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες, προκειμένου αυτές οι υποχρεώσεις να τακτοποιηθούν εντός του έτους που φεύγει.
Υπάρχουν, μάλιστα, και πληροφορίες που θέλουν τράπεζες να ζητούν από "ανεπιθύμητους" δανειολήπτες να καταβάλουν ένα ποσό και με αυτό να κλείσουν την οφειλή τους, έστω και αν αυτή είναι μεγαλύτερη, προκειμένου να απαλλαχθούν από αυτούς!

Στην τραπεζική πιάτσα κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες η πληροφορία περί καταστήματος ξένης τράπεζας, η οποία είχε λαμβάνειν από πελάτη της 12.000 ευρώ και, τελικά, έκλεισε την οφειλή λαμβάνοντας το μισό ποσό, έχοντας βεβαίως εισπράξει νωρίτερα τόκους με την καταβολή των δόσεων του δναείου.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς με τα νέα λογιστικά πρότυπα μεταφέρονται σε λογαριασμούς δανείων τα ομόλογα, ώστε να μην εμφανίζονται οι ζημίες του τελευταίου τριμήνου.

Από την άλλη πλευρά, για έναν ακόμη μήνα επιβεβαιώνεται ότι οι τράπεζες δανείζουν με μεγάλη δυσκολία και με νέα κριτήρια, παρά τις επιμέρους ανακοινώσεις για ροή δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, προς τις επιχειρήσεις ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε σε 5,2%, έναντι 5,2% του Οκτωβρίου και 18,7%του Δεκεμβρίου του 2008.

Ειδικότερα, σε 4,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας νέα μείωση έναντι του Οκτωβρίου (4,4%) και 15,8% του Δεκεμβρίου του 2008.

Όλα δείχνουν πως το 2010 η εγχώρια κρίση βαθαίνει απότομα...
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share