12/1/10

Κατάρρευση με πτώση 5,5% στο Χ.Α.

Χαλάσαμε... τον κόσμο για να δανειστούμε 2 δισ. ευρώ πληρώνοντας υψηλό επιτόκιο 2,21%, προκαλώντας πανικό και απόγνωση στο χρηματιστήριο καθώς η πτώση στο τέλος έφθασε στο 5%!

Αυτό λοιπόν ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του δημοσίου (26 εβδομάδων και 52 εβδομάδων) καθώς μπορεί να υπερκαλύφθηκαν οι εκδόσεις, ωστόσο...
...ο δανεισμός έγινε με 100 μονάδες βάσης πάνω από το ετήσιο Libor (1,23%) και 130 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο με το οποίο δανειστήκαμε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη Ιταλικής τράπεζας στην Ελλάδα, «η διαφορά με το ετήσιο Libor είναι ενδεικτική και δίνει ένα σημάδι για την υπόλοιπη χρονιά».

Την ίδια στιγμή το spread των δεκαετών ομολόγων εκτοξεύθηκε στις 242 μονάδες αντικατοπτρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες.

Εξάλλου, η σημερινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος – μέσα στο οποίο τοποθετούν όλοι τις προσφορές τους.

Για να έχει δικαίωμα κάποιος να κάνει προσφορά πρέπει να είναι primary dealer του Ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα να έχει κάνει την προηγούμενη χρονιά το 2% των συνολικών εκδόσεων.

Η κατάρρευση της Ελληνικής αγοράς ήρθε την Τρίτη σταδιακά και επιδεινώθηκε, κυρίως για δυο λόγους. Πρώτα, εντάθηκαν οι πιέσεις από ένα νέο άρθρο κατά της Ελλάδας στους Financial Times, στο οποίο ουσιαστικά ο αρθρογράφος τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της χρεοκοπίας, με ομοιότητες οι οποίες μοιάζουν με την Αργεντινή!

Γι αυτό η λύση, κατά τον αρθρογράφο, είναι η...έξοδος από το ευρώ – χωρίς βεβαίως οι Financial Times να σημειώσουν ότι το 50% του χρέους κατέχεται από ξένες τράπεζες.

Η δεύτερη αρνητική συγκυρία ήταν η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, και το ιδιαίτερα υψηλό premium που πλήρωσε η Ελλάδα.

Οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν κάποια στιγμή καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 8-9% σε κάποια στιγμή.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2199,53 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5%. Στα 18,58 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε απώλειες 6,26%. Πτώση 8,05% για την Alpha Bank, 8,38% για την Eurobank και 7,65% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Πάνω από 6% για την Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 267 εκατ. ευρώ.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share