3/1/10

Η Άγκυρα πιέζει για... σύγκρουση ή βασίζεται στην δειλία των πολιτικών;

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμά μας , το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας αφού η δεύτερη αποφάσισε να διεξαγάγει σειρά ασκήσεων σε περιοχή του Βόρειου Αιγαίου στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη Ελληνική αεροναυτική άσκηση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, από το κείμενο που ακολουθεί, είναι απλά:

Πόσο γρήγορα μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα εάν η τουρκική άσκηση που γίνεται πολύ κοντά σε ελληνικά νησιά και εδάφη, μετατραπεί σε... στρατιωτική επίθεση;





Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην κατάρριψη κάποιου πολεμικού αεροσκάφους αφού ελληνικά και τουρκικά οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη θα... συνασκούνται στους ίδιους χώρους;

Μία τέτοια στρατιωτική άσκηση, οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, θα οδηγούσε σε "θερμό επεισόδιο" με την ανακοίνωσή της και μόνο.

Τι προτίθεται να πράξει τελικά η κυβέρνηση Παπανδρέου και πως σκοπεύει να "αναχαιτίσει" οποιαδήποτε ξαφνική ενέργεια της Άγκυρας;


Πόσο κοντά είμαστε στο να αποδεχτούμε "γκριζάρισμα" του Αιγαίου ή το έχουμε αποδεχθεί αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη;

Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο συνεχίζουν να παίζουν για έναν ακόμη χειμώνα οι Τούρκοι, σύμφωνα με την προσφιλή τους τακτική. Εκεί κάπου στα τέλη κάθε χρόνου και στις αρχές του επόμενου η Άγκυρα αρέσκεται να προκαλεί χρησιμοποιώντας κυρίως την Πολεμική της Αεροπορία.

Ανάλογη χρονική περίοδο άλλωστε είχε προκαλέσει και την κρίση στα Ίμια, χρησιμοποιώντας εκείνη τη φορά κάποιους δημοσιογράφους της (με ή χωρίς εισαγωγικά), καθώς και τα πλωτά της μέσα.

Φέτος προτίμησε να δοκιμάσει τα νεύρα των Ελλήνων επιτελών και κυρίως των Ελλήνων πιλότων ανήμερα τα Χριστούγεννα, στέλνοντας, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια τέτοια μέρα, οκτώ αεροσκάφη της να κάνουν δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Την ίδια αυτή μέρα σημειώθηκε και μια σκληρή εμπλοκή ανάμεσα στα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής και στα αεροσκάφη της γείτονος.

Λίγες μέρες αργότερα, οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν θρασύτατα ότι ένα Ελληνικό μεταγωγικό C-130, που πετούσε βόρεια της Ρόδου σε ελληνικό εναέριο χώρο, παραβίαζε τάχα τον τουρκικό εναέριο χώρο και μάλιστα ενεργοποίησαν την «κόκκινη γραμμή» (hot line) μεταξύ Εσκίσεχιρ και Λάρισας, ως μη όφειλαν!

Οι Έλληνες επιτελείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για το πού μπορεί να το πάει η Άγκυρα αυτή τη φορά, σε συνδυασμό και με την υπόθεση των πρόσφατων συλλήψεων τριών Τούρκων που τάχα έκαναν κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας.

Επισημαίνουν πάντως ότι, όπως συνήθως, έτσι και αυτή τη φορά οι τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα γίνονται σε περίοδο έντονης διαμάχης μεταξύ των στρατηγών και της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά και την αποκάλυψη της συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη σύλληψη οκτώ στρατιωτικών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2010

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο, χρονικό διάστημα όπου, εκτός των άλλων, οι γείτονες και σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ για τις ανάγκες της άσκησης «Ατσίκ Ντενίζ» μια σειρά από περιοχές του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και τις δύο γνωστές και «επίμαχες», βόρεια της Λήμνου και νότια της Ικαρίας, τις οποίες η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παγίως αρνείται να τις εγκρίνει, επειδή η μεν πρώτη επηρεάζει την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου και η δεύτερη περιλαμβάνει Ελληνικό εναέριο χώρο.

Προβλέπουν μάλιστα ότι οι Τούρκοι σύντομα θα εντείνουν τις προκλήσεις τους, στοχεύοντας ενδεχομένως και στη δημιουργία κάποιου θερμού επεισοδίου και θεωρούν κακό οιωνό τις (συμβολικές) παραβιάσεις που έγιναν ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Οι μεμονωμένες πτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών (που οι γείτονες τις βαφτίζουν «εκπαιδευτικές») εντός του Ελληνικού εναέριου χώρου ανήμερα τα Χριστούγεννα, ασφαλώς και αποτελούν μεγάλη πρόκληση.

Πόλεμος νεύρων


Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πιο ψύχραιμοι ανώτατοι αξιωματικοί στο Πεντάγωνο που εκτιμούν ότι όλες αυτές οι πρακτικές της Άγκυρας, ασφαλώς ενταγμένες σε αυτό που αποκαλούμε «σχέδιο εθνικής στρατηγικής», γίνονται (και θα γίνονται) ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις ικανότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να αποσκοπούν κατ’ ανάγκην σε κάτι άμεσο και «πιο μεγάλο».

Αναμφισβήτητα πάντως και αυτοί παραδέχονται ότι οι προκλήσεις των «γερακιών της Άγκυρας» κλιμακώνονται και σε ποσοτικό και σε ποιοτικό επίπεδο όσο περνούν τα χρόνια.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί θυμίζουν ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε σωρεία υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι (στις 29/12/2008 και στις 7 και 8/01/2009), και αμέσως μετά άρχισε το «παιχνίδι» με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του εναέριου χώρου των δύο αυτών νησιών μας, με τις πτήσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών (FRONTEX) αεροσκαφών κοντά σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δραστηριοποιηθεί υπεύθυνα για το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή , και περισσότερη βαρύτητα στα λόγια των Ελλήνων αξιωματικών στο Πεντάγωνο, για να μη ζήσουμε ξανά στιγμές σαν αυτές που ο Σημίτης ρωτούσε το Ναύαρχο Λυμπέρη αν ειναι σοβαρό πράγμα να κατεβάσουμε τη Ελληνική σημαία απο τα Ίμια, χαρακτηρίζοντας το Ναύαρχο συναισθηματικό και υπερβολικό!!!

Για όσους δεν θυμούνται, και για όσους κάνουν πως δεν θυμούνται , σας παραθέτουμε το σχετικό βίντεο ( στο 1.23')



Διαβάστε επίσης:

H Ανοχή "σκοτείνιασε" τον ουρανό του Αιγαίου !

Τι κληρονομήσαμε απο τη Μαύρη Νύχτα των Ιμίων ;

Δεν Ξεχνώ ... το Μεγάλο Ευχαριστώ (Δείτε το βίντεο)




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share