20/1/10

Από το "λεφτά υπάρχουν" στο "δεν υπάρχει σάλιο"

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι φοβερά επισφαλές. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται περισσότερο στην αύξηση των εσόδων παρά στη μείωση δαπανών.

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κρίση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι αδιανόητο να περιμένει ο Πρωθυπουργός να έχει αυξημένα έσοδα σε αυτό το περιβάλλον....




Στο σύνολο δεν κάνει ανατροπές και καινοτομικές παρεμβάσεις, αλλά αποσκοπεί σε καλύτερο συντονισμό του σημερινού διεφθαρμένου γραφειοκρατικού καθεστώτος.

Η οικοδομή έχει παγώσει και η ανεργία είναι στο 14%.

Το να αναμένει κανείς αυξημένες εισφορές στα ταμεία είναι αρκετά παρακινδυνευμένο. Παρόλα αυτά, το σχέδιο προβλέπει μείωση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.2 δις ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 540 εκ.

Τα δε συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν τονίσει ότι οι ανάγκες τους το 2010 θα είναι αυξημένες κατά 2.5 δις.

Το κόστος επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων το 2009 έφτασε 15.8 δις ευρώ ή το 6.6% του ΑΕΠ. Πουθενά δεν υπάρχει μακροχρόνιο σχέδιο για να μειωθούν οι επιχορηγήσεις προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των εσόδων από αύξηση των εισφορών, που θα είναι το αποτέλεσμα του να μπει στο σύστημα η ανασφάλιστη εργασία. Αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιφέρει αύξηση των εισφορών κατά 7%. Η ανασφάλιστη εργασία είναι αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ως εκ τούτου, το κομμάτι που αποσκοπεί σε αύξηση των εισφορών είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Προβλέπει αύξηση 650 και 60 εκ. από αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά, χωρίς να λάβει υπόψη ότι ίσως μειωθεί η κατανάλωση στα αντίστοιχα είδη.

Πρόσφατα είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας (κάτι που θα συνεχιστεί και το 2010) να παραδίδουν πινακίδες λόγου αυξημένων τελών.

Επίσης, υπάρχουν ενστάσεις στο σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θέλει αυτό να το αναλάβουν τα τοπικά επιμελητήρια, αγνοώντας ότι τα επιμελητήρια αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση.

Αντί να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νομικά πρόσωπα χωρίς μετοχικό κεφάλαιο μέσω του διαδικτύου (και να καταργηθούν τα επιμελητήρια) εμείς κοιτάμε να αξιοποιήσουμε την υφιστάμενη γραφειοκρατία που είναι ένας από τους λόγους που δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.

Δε φτάνει, όμως, που ξοδευτήκαν τρεις μήνες για να μας παρουσιαστεί ένα σχέδιο σωτηρίας που είναι κτισμένο πάνω σε άμμο θαλάσσης, έχουμε και τις διάφορες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης που αυξάνουν τις πιθανότητες η κρίση να μετατραπεί σε ολοκαύτωμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε κάτι που δεν περίμενα ποτέ να ακουστεί από υπουργό Οικονομικών. Είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι "τα spreads δεν αποτελούν οδηγό για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

Είπε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Με λίγα λόγια, είπε ότι δε θα λάβει καθόλου υπόψη τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και δε λογαριάζει τι σκέπτονται οι διεθνής επενδυτές που αγοράζουν το χρέος μας.

Ξεχνά, όμως, ο κύριος υπουργός ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και ότι προεξοφλούν τις σημερινές ειδήσεις με βάση του τι αποτελέσματα θα αποφέρουν σε βάθος χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα spreads αυξηθήκαν και η αξία των ομολόγων έπεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, μάλλον, η αγορά δεν είδε με καλό μάτι τις εξαγγελίες αυτές.

Η κυβέρνηση με το να μη δώσει αρκετή έμφαση στις δαπάνες, παίρνει μεγάλο ρίσκο να εκτροχιαστεί αυτό το σχέδιο εν ονόματι του πολιτικού ρίσκου και των κοινωνικών αντιδράσεων.

Οι αντιδράσεις, όμως, θα γίνουν εκρηκτικές στο μέλλον αν αυτοί που μας δανείζουν αποφασίσουν να μη μας δανείσουν πλέον.

Η κυβέρνηση έχει ακόμα καιρό να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται, αλλά αυτό προϋποθέτει να χτυπηθεί με τα μεγάλα συμφέροντα του δημόσιου τομέα.


Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) είναι ακόμα δέσμια των στενών συντηρητικών τους πολιτικών αντιλήψεων.

Αυτές οι αντιλήψεις, όμως, αγνοούν ότι κάποιοι άλλοι έχουν πληρώσει για το βιοτικό επίπεδο το οποίο σήμερα απολαμβάνουμε.

Μπορεί κάποτε να υπήρχαν λεφτά, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν.


Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αυξήσει τα έσοδα εκεί που δεν υπάρχουν, αντί να μειώσει τις δαπάνες, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και όχι λύσεις.

Αν κατά τη διάρκεια του 2010 επιδεινωθεί η κατάσταση και αλλάξουν τα πράγματα στην αγορά ομολόγων, τότε η έννοια του "δεν υπάρχει σάλιο" θα πάρει άλλη διάσταση.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share