Όλο και περισσότερα μπλόκα των αγροτών καταγράφονται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς μετά τις κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία, σειρά παίρνουν η Ήπειρος, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.
Από τις αρχές της εβδομάδας μπλόκα έχουν στηθεί σε εθνικές οδούς και σε μεθοριακούς σταθμούς, στα πλαίσια των αγροτικών κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων των...
...παραγωγών για την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας απέναντι στα χρονίζοντα προβλήματά τους. Την ίδια στιγμή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή καλεί εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο το διήμερο 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, τονίζοντας παράλληλα πως μετά το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση καταβολή των υπολοίπων χρημάτων σε όσους αγρότες τα δικαιούνται.
Στην Ήπειρο την αρχή έκαναν οι αγρότες του νομού Πρέβεζας με τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Λούρου - Πρέβεζας στο ύψος του κόμβου του Λούρου, ενώ την Πέμπτη δυναμική κινητοποίηση προγραμματίζουν και οι παραγωγοί του νομού Ιωαννίνων.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες από το Συντονιστικό Αγροτοκτηνοτρόφων Νομού Ιωαννίνων αποφασίστηκε η προσυγκέντρωση των παραγωγών στις 10.00 την Πέμπτη στο φυτώριο στην Λαψίστα και από εκεί η συγκέντρωσή τους στην Εφορία Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συντονιστικού Μιχάλη Τζίμα, μέσα από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση στην πολιτική της με στόχο την στήριξη της ντόπιας παραγωγής. Κάτι που γίνεται σταδιακά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως σημείωσε ο κ. Τζίμας.
Η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς η αγανάκτηση των παραγωγών είναι έντονη και πλέον υπάρχει η απαίτηση όλων να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, συμπλήρωσε.
Ο κ. Τζίμας ζήτησε ακόμη την κατανόηση των πολιτών που επωμίζονται τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων των αγροτών ιδιαίτερα από τα μπλόκα, τονίζοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να καταλάβουν ότι η δυνατότητα πίεσης του αγροτικού κόσμου δεν είναι άλλη, παρά μόνο αυτή».
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο Λούρο
Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χθες ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Άρτας - Πρέβεζας στο ύψος του Λούρου. Το μπλόκο ενισχύουν με την παρουσία τους και αγρότες της Άρτας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων.
Οι αγρότες, καθώς και οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν, διεκδικούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν πως είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.
Πρόταση για δύο μπλόκα στην Άρτα
Κινητοποιήσεις και στην Άρτα ετοιμάζουν οι αγρότες του νομού, με τις οριστικές αποφάσεις για τη μορφή και τη διάρκεια των αγώνων να λαμβάνονται προς το τέλος της εβδομάδας.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση της Ομάδας Παραγωγών για το θέμα των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ένωσης και θα παραβρίσκονται και εκπρόσωποι της ΟΑΣΝΑ. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα υπάρχει και μία έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ. Η πρόταση της Ομοσπονδίας θα είναι να κλείσει ο δρόμος στη γέφυρα Κομποτίου και στη γέφυρα της Άρτας.
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μπέτσα και τον γραμματέα Κώστα Τσόγκα αναχώρησε χθες για τη Νίκαια Τρικάλων, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τα προβλήματα και των πορτοκαλοπαραγωγών της Άρτας, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στην οποία είναι ενταγμένη η ΟΑΣΝΑ.
«Στον κάμπο της Άρτας δεν κουνιέται φύλλο» ανέφερε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΑ Κ. Τσόγκας. «Τα πορτοκάλια πέφτουν καθημερινά και υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Ήδη τα πορτοκάλια μέρλιν έχουν φουσκώσει και υπάρχει πρόβλημα και με τους εξαγωγείς, με τους εμπόρους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση ρίχνοντας την τιμή κάτω από τα 10 Λεπτά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έμπορος στην Άρτα που αγοράζει πορτοκάλια κοινά και σαλουστιάνα με 6 λεπτά το κιλό».
Κύριο αίτημα των παραγωγών είναι η ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους. «Παλεύουμε για τα δίκια αιτήματά μας» τόνισε ο Κ. Τσόγκας. «Αυτή τη στιγμή ένα στρέμμα καλαμπόκι στοιχίζει γύρω στα 150 ευρώ περίπου και η είσπραξη που κάνει ένας παραγωγός είναι 120 ευρώ το στρέμμα εάν παράγει 1.000 κιλά το στρέμμα καλαμπόκι. Καταλαβαίνετε ότι εδώ μπαίνουμε και μέσα 30 ευρώ. Δηλαδή ποιο είναι το όφελος που θα καθίσει κάποιος στην ύπαιθρο να καλλιεργήσει τη γη του;».
Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ απο: Epirus-Ellas
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...