14/1/10

Στον αέρα τινάζει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία με την έκθεσή της τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα

Δεν τους πείθουν με τίποτα.

Στον αέρα τινάζει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) με έκθεσή της τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, αρνούμενη να επικυρώσει αυτά που αφορούν το 2008, αλλά και κάθε άλλο, μέχρις ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αναξιοπιστίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου υποτιμητικό για τη χώρα κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ώρα που ο νέος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δεχόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα.

Η επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ο Φινλανδός διάδοχος του Χ. Αλμούνια, που εκτιμάται ότι θα είναι αυστηρότερος του Ισπανού. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει γρήγορα να λάβει μέτρα για να αποφύγει επιδείνωση της κατάστασης.

Την έκθεση-κόλαφο συνέταξε η Εurostat κατ΄ εντολήν του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας του Νοεμβρίου 2009, έπειτα από την τεράστια αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του 2008, αλλά και των προβλέψεων του 2009 που προκάλεσαν σοκ στην ευρωζώνη.

Η Εurostat κατηγορεί ευθέως την Ελλάδα- με τα πυρά της να στρέφονται βεβαίως, κυρίως, στην προηγούμενη κυβέρνηση, στη θητεία της οποίας αναφέρεται- ότι δεν έχει σοβαρό κράτος και επομένως δεν είναι σε θέση να έχει αξιόπιστα στοιχεία.

Η ίδια «νίπτει τας χείρας της» για το παρελθόν, λέγοντας ότι έκανε ό,τιμπορούσε: από το 2004, τα στελέχη της επισκέφθηκαν την Αθήνα 10 φορές και 5 φορές διατύπωσε επιφυλάξεις στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτές οι παρεμβάσεις δεν πέτυχαν να φέρουν την ποιότητα των στατιστικών της Ελλάδας στο επίπεδο των άλλων χωρών, σημειώνει.

Μάλιστα, τονίζει την «σκόπιμη δημοσίευση παραπλανητικών στοιχείων», λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτρέψει η ίδια ό,τι κι αν κάνει.

Έτσι, καταλήγει ότι δεν έχει σκοπό να επικυρώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας έως ότου πειστεί ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους.

Η Εurostat ξεκαθαρίζει ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη για τα λανθασμένα στοιχεία, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα για στενότερο έλεγχο και ότι οι ελληνικές αρχές είναι εκείνες που πρέπει να πάρουν μέτρα για «διαφανείς και αξιόπιστες πρακτικές των εθνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων και να αναθεωρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για να εξασφαλίσουν την επαγγελματική ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΣΥΕ και των άλλων αρχών».

Έως ότου γίνει αυτό, καταλήγει, η αξιοπιστία των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος παραμένουν σε αμφισβήτηση.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share