17/2/10

Λαϊκισμός και δημιουργία εντυπώσεων για τους αθίγγανους στην Αταλάντη

Για ακόμα μία φορά παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι να γράφουν για κάτι το οποίο προφανώς και δεν γνωρίζουν. Αυτό διαπιστώνεται να γίνεται με την ανακοίνωση της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων.

Έχετε ποτέ σας επισκεφτεί το χώρο που ζουν σήμερα οι Ρόμα; Προφανώς όχι!

Αν το είχατε κάνει, τότε πολύ απλά θα διαπιστώνατε ότι....

...είναι κατεστραμμένα όλα τα κτήματα περιμετρικά αυτού από σκουπίδια και απορρίμματα των "εκδιωγμένων" αυτών ανθρώπων.


Γνωρίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα κάδοι απορριμάτων οι οποίοι είτε έχουν εξαφανιστεί είτε έχουν καταστραφεί;


Την επόμενη φορά μάλιστα που θα γίνει τέτοια απόπειρα θα προκαλούσα το Δήμο Αταλάντης να καλέσει μάρτυρες να είναι παρόντες και της συμπεριφοράς αλλά και της κατάληξης του εγχειρήματος δύο μέρες μετά.

Είναι πραγματικά άξιο να υπερασπίζεται κάποιος το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή και ειδικά στο επίπεδο ζωής αυτών.

Είναι ντροπή όμως να επικαλείται ρατσιστικές διαθέσεις άλλων όταν:

1. Το θέμα των Ρόμα έχει τεθεί τρεις φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αταλάντης, από το 2008 που παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του και δεν έχουν παραστεί ποτέ σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχουν προσκληθεί. Μάλιστα προσκλήσεις από τον Δήμο Αταλάντης για να προσέλθουν σε διάλογο, έχουν λάβει ουκ ολίγες φορές και επίσημα αλλά και ανεπίσημα, πριν αλλά και μετά από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

2. Όπως και προανέφερα, για να γνωρίζει κάποιος το πρόβλημα πρέπει να γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και όχι να εθελοτυφλεί πίσω από ιδαιοληψίες. Μία επίσκεψη λοιπόν, στο χώρο του τωρινού καταυλισμού των Ρόμα και οι απαραίτητες συζητήσεις μπορούν να κάνουν κάποιον να γνωρίσει πραγματικά το ζήτημα και τότε και μόνον τότε θα μπορεί να διατυπώνει άποψη για ένα θέμα τόσο λεπτό αλλά και συνάμα τόσο σημαντικό. Πόσο μάλλον τότε και μόνον τότε θα μπορεί να απευθύνει κατηγορίες.

3. Επίσης προφανές είναι ότι δεν έχει κανένας εκ των συγγραφέων της ανακοίνωσης επισκεφτεί ούτε τον χώρο ο οποίος ετοιμάζεται. Αν των είχατε επισκεφτεί θα βλέπατε και την ποιότητα των υποδομών και την προσβασημότητά τους.

4. Υπήρξα μαθητής των σχολείων της Αταλάντης δώδεκα χρόνια και ποτέ δεν είδα να προσέλθει ούτε ένα παιδί από τους Ρόμα. Αυτό θα σας το βεβαιώσει ακόμα και ένας μαθητής του δημοτικού. Λέτε λοιπόν εμείς να μην επιζητούμε ως κάτοικοι την μόρφωσή τους ή οι ίδιοι δεν το επιθυμούν; Προφανώς και η απάντηση είναι ότι δεν το επιθυμούν. Όταν κάποιος δεν επιθυμεί κάτι και δεν προσέρχεται σε αυτό, δεν είναι δυνατόν και να έχει εκδιωχθεί.

5. Το παρόν οικόπεδο στο οποίο ζουν οι Ρόμα ανήκει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Κατά συνέπεια λοιπόν ούτε νόμιμα έχουν στήσει εκεί τον καταυλισμό τους, ούτε και ο Δήμος Αταλάντης μπορεί να κάνει εκεί έργα υποδομής.

Το καλύτερο όλων λοιπόν είναι να σταματήσουν οι λαϊκισμοί πάνω σε αυτό το ζήτημα, ειδικά όταν είναι από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν το πρόβλημα και να υπάρξει οριστική λύση.

Η λύση είναι η εξής μία: Να μεταφερθούν σε ένα χώρο όπου και τη δυνατότητα θα τους δίνει να ζουν ανθρώπινα, εφόσον το θέλουν και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν αλλά και θα ζουν σε ένα χώρο που θα τους ανήκει και που δεν θα προσβάλλουν τις περιουσίες και τη ζωή άλλων πολιτών.

Αξίζει κάποιος για όσα προαναφέρω, να ζητήσει και να μάθει την κοινή γνώμη των κατοίκων της περιοχής. Όλα τα άλλα είναι απλά λαϊκισμός και στο μόνο που αποσκοπεί είναι η δημιουργία εντυπώσεων.

Αντώνης Παπαγόρας
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αταλάντης

Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από: Αντώνης ΠαπαγόραςΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share