1/2/10

Επικίνδυνοι εκσυγχρονισμοί στη Θράκη

Η κυβέρνηση αφαίρεσε ήδη αρμοδιότητες από τους διπλωμάτες, καθώς περικόπηκε μεγάλο μέρος κονδυλίων που έδινε το ΥΠΕΞ στον αρμόδιο διπλωμάτη για τη Θράκη.

Αυτά αφορούσαν την εκπαίδευση παιδιών μειονότητας, την οποία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Παιδείας. Σε δύο περίπου μήνες αναμένεται να κατατεθεί και το πρώτο νομοσχέδιο, για τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Θράκης...




Θέση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του είναι ότι «τα προβλήματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας δεν είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης, που πρέπει να διασφαλίζει την ισοτιμία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικής ταυτότητας».

«Τα μειονοτικά τα χειρίζονται διπλωμάτες που τα γνωρίζουν πολύ καλά. Χρειάζεται μια αντίστοιχη υποδομή στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν γίνεται να τα χειριστούν άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει πρώτα να γίνει μια καλή προετοιμασία, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο θέμα» αναφέρει υπουργός.

Οι πρώτες αποφάσεις, ωστόσο, έχουν ληφθεί. «Τα προγράμματα παιδείας για τη μειονότητα θα γίνονται στο εξής από το υπουργείο Παιδείας και όχι από το ΥΠΕΞ, καθώς πρόκειται για μια στρεβλή αντιμετώπιση», δηλώνουν στην κυβέρνηση. Εχει προετοιμαστεί ένα «μίνι σχέδιο νόμου», το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πρώτο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Θα συμπεριλαμβάνει την εξίσωση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (στην οποία φοιτούν μόνο μειονοτικοί) με τις υπόλοιπες παιδαγωγικές σχολές. Ενα αίτημα χρόνων της μειονότητας, καθώς πρόκειται για τη μοναδική Παιδαγωγική Ακαδημία που δεν είναι τετραετής πανεπιστημιακή σχολή.

Τα πτυχία της δεν θεωρούνται ισότιμα των άλλων σχολών και λειτουργεί ξεκομμένα από την υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ανισότητας στο δικαίωμα εκπαίδευσης στη χώρα μας, την οποία ο Συνήγορος του Πολίτη περιέγραψε ως περίπτωση «άνισης μεταχείρισης λόγω εθνοτικής καταγωγής και θρησκεύματος».

Στο υπουργείο Παιδείας έχουν αποφασίσει και την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με την επιλογή των ιεροδιδασκάλων, που σήμερα γίνεται από χριστιανούς, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις. Άλλη μία απόφαση που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα είναι η πρόσληψη μειονοτικών στη δημόσια διοίκηση.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share