3/2/10

Στοιχεία-σοκ για συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου πάνω από τα όρια στη Μεσσαπία Ευβοίας

Στοιχεία-σοκ για συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου πάνω από τα όρια στη Μεσσαπία Ευβοίας αποκαλύπτει έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως φαίνεται στα αποτελέσματα των αναλύσεων, σε γεώτρηση του δημοτικού διαμερίσματος Ψαχνών εντοπίζονται έως και 242 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού, περιεκτικότητα που....
....υπερβαίνει κατά σχεδόν 5 φορές τα όρια που τίθενται για τα πόσιμα ύδατα.

Επιπλέον, από τις μετρήσεις φαίνεται πως μικρές ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας περνούν στα φύλλα και τις ρίζες καλλιεργειών, για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν όρια συγκέντρωσης.

Από τα 26 δείγματα νερού που αναλύθηκαν, ένα εμφανίζει περισσότερα από 200 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, ένα άνω των 100, τέσσερα ανάμεσα σε 50 και 100 - δηλαδή περίπου 20%- 25% των δειγμάτων βρέθηκε να υπερβαίνει το όριο περιεκτικότητας των 50 μικρογραμμαρίων χρωμίου ανά λίτρο, ενώ επιπλέον 5 δείγματα ήταν σχεδόν οριακά.

Ενδεικτικό της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων στην περιοχή είναι ότι μόνο 3 δείγματα δεν υπερέβαιναν τα 20 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν «το εξασθενές χρώμιο λαμβάνεται με τη βοήθεια καθαρού πόσιμου νερού, απορροφάται στο αίμα σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το τρισθενές (σ.σ. μη καρκινογόνος μορφή του χρωμίου), με αποτέλεσμα μόνο ορισμένη ποσότητα του εξασθενούς να μειώνεται με τη βοήθεια των στομαχικών βιολογικών υγρών και έτσι να παραμένει και μια ποσότητα εξασθενούς χρωμίου αναλλοίωτη, η οποία και δημιουργεί καρκινογενέσεις».

Μάλιστα τονίζεται πως για να μη διατρέχουν κίνδυνο οι κάτοικοι των περιοχών όπου εντοπίζεται η καρκινογόνος ουσία, πρέπει οι συγκεντρώσεις της στην περιεκτικότητα του νερού που πίνουν να είναι πάρα πολύ μικρές. «Αυτό δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί στα νερά των γεωτρήσεων που προορίζονται για πόση στη λεκάνη του Ασωπού και του Μεσσάπιου», επισημαίνεται.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share