3/2/10

Πρόστιμα με το τσουβάλι από τον ΕΦΕΤ

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας....

Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις κάτωθι επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 381.000 ΕΥΡΩ .

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

1. Πρόστιμο 7.000 ΕΥΡΩ στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΦΗ 209 & ΑΓΡΙΑΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας και αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ανάλωσης.

2. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση με την επωνυμία BAZAAR AE, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 17 - 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, το τμήμα κρεοπωλείου βρίσκεται σε άμεση συνέχεια του τμήματος σερβιρίσματος τυροκομικών - αλλαντικών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενων επιμολύνσεων, γίνεται παραγωγή τριμμένου τυριού, υπάρχει τμήμα κρεοπωλείου χωρίς τις σχετικές άδειες και δεν εφαρμόζεται σύστημα αυτοελέγχου με βάση τις αρχές HACCP.

3. Πρόστιμο 7.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση μεταποίησης γάλακτος με την επωνυμία ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και προσωπικού.

4. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο αρτοποιείο με πώληση ειδών ζαχαροπλαστικής - γάλακτος - εμφιαλωμένων ποτών με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΟΥΛΤΣΙΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στην ΕΜΠΕΔΟΚΛΕΟΥΣ 40 ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την σωστή αποθήκευση και έκθεση προς πώληση των προϊόντων και δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για τη διαρρύθμιση των χώρων, για τον κατάλληλο εξοπλισμό και τον κατάλληλο φυσικό ή μηχανικό αερισμό στο παρασκευαστήριο και για τους χώρους υγιεινής των εργαζομένων.

5. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΛΩΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ - DELICIOUS, που βρίσκεται στην ΚΑΡΑΝΙΒΑΛΟΥ 38 ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

6. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση τυποποίησης τυροκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΜΠΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΓΡΕΒΕΝΑ, που βρίσκεται στην ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΡΑΝΟΥ 31 ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε ώστε τα τυροκομικά προϊόντα να πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας ως προς την επισήμανση, με αποτέλεσμα τη δέσμευση και την καταστροφή μέρους αυτών με τον χαρακτηρισμό μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση επειδή δεν υπήρξε μέριμνα για τη φύλαξη μέρους των δεσμευμένων τροφίμων μέχρι την οριστική λήψη! της απόφασης για την τύχη τους.

7. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο εστιατόριο με την επωνυμία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΘΕΡΜΑΪΣ, που βρίσκεται στην Κ. ΧΑΨΑ - Δ. ΚΑΡΑΟΛΗ ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την έκδοση άδειας λειτουργίας του παρασκευαστηρίου που χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες του καταστήματος, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των βλαβερών εντόμων, για τη διαρρύθμιση των χώρων και τον κατάλληλο εξοπλισμό του παρασκευαστηρίου, επαναχρησιμοποιούσε περιέκτες άλλων τροφίμων οι οποίοι είναι μιας χρήσεως και, τέλος, τα τυποποιημένα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν έφεραν όλες τις ενδείξεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία.

8. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στη βιομηχανία γάλακτος με την επωνυμία ΣΕΡΓΑΛ ΑΕ, που βρίσκεται στο 1ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΣΕΡΡΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε η παρασκευή και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων.

9. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο εργαστήριο τροφίμων - υπηρεσίες catering - μενού διατροφής με την επωνυμία ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ - DIETLINE, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΚΙΛΚΙΣ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, μη ασφαλή - ακατάλληλα για την υγεία τρόφιμα, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

10. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΧΑΣΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ - ΧΑΣΙΩΤΗΣ, που βρίσκεται στην Π. ΙΩΑΚΕΙΜ 14 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν μερίμνησε για την εφαρμογή ορθών αποθηκευτικών πρακτικών στα ψυγεία ώστε η διαρρύθμιση και η χωροθέτηση να επιτρέπουν επαρκή συντήρηση, καθαρισμό και απολύμανση και για τον κατάλληλο φυσικό ή μηχανικό αερισμό στο πατάρι.

11. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 90 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, δεν τηρούνται οι διατάξεις για τα υποπροϊόντα κρεοπωλείου και δεν εφαρμόζονται τα απαιτούμενα προγράμματα και σύστημα αυτοελέγχου με βάση τις αρχές HACCP.

12. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 14ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ, διότι βρέθηκε δείγμα "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" μη κανονικό.

13. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο αναψυκτήριο με εργαστήριο με την επωνυμία SITOS, που βρίσκεται στη ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ 49 ΛΑΡΙΣΑ, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

14. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση γαλακτοκομικών με την επωνυμία ΚΡΙΑΡΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στους ΜΑΛΑΔΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι βρέθηκε δείγμα "γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ" μη κανονικό - μη ασφαλές, διότι περιείχε ουσίες των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε τυριά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

15. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΦΑΝΗ ΣΙΔΕΡΗ - "ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΨΑΡΙ", που βρίσκεται στα ΓΛΥΦΑ ΗΛΕΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και μικρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης. Επίσης, βρέθηκαν μέσα στον καταψύκτη τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

16. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ 141 & ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΑ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης. Επίσης, βρέθηκαν τρόφιμα σε συνθήκες συντήρησης διαφορετικές από τις προβλεπόμενες τα οποία είχαν παρασκευαστεί σε χώρο που δεν διέθετε υποδομή παρασκευαστηρίου, τρόφιμα χωρίς επισήμασνη τα οποία είχαν καταψυχθεί από την επιχείρηση χωρίς αυτή να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια και τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

17. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία Β. ΜΑΡΑΓΚΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 175ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ - ΑΘΗΝΩΝ, διότι διαπιστώθηκε σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης. Επίσης, βρέθηκαν τρόφιμα τα οποία χαρακηρίστηκαν μη κανονικά - ακατάλληλα για κατανάλωση και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

18. Πρόστιμο 7.000 ΕΥΡΩ στην αποθήκη τροφίμων υπό συνθήκες κατάψυξης με την επωνυμία ΜΙΧΑΗΛ ΦΑΣΟΥΛΑΣ "ΕΒΓΑ", που βρίσκεται στο 3o ΧΛΜ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΛΑΡΙΣΑΣ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας υπαλλήλου.

19. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα και συγκεκριμένα γιαούρτης και αριάνι με την επωνυμία ΑΦΟΙ Π. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ Ο.Ε. "Η ΘΕΡΜΗ", που βρίσκεται στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι γίνεται κατάψυξη γάλακτος, γεγονός το οποίο δεν προβλεπόταν στην άδεια λειτουργίας, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των χώρων και την εμφιάλωση του προϊόντος αριάνι και, τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια.

20. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 20 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν μερίμνησε, ως όφειλε, για την έκδοση άδειας λειτουργίας της υπόγειας αποθήκης που χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες του καταστήματος, για τη λήψη απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των βλαβερών εντόμων, για την διαρρύθμιση των χώρων, για τον κατάλληλο εξοπλισμό του παρασκευαστηρίου και για τις απαιτούμενες συνθήκες συντήρησης των τροφίμων.

21. Πρόστιμο 15.000 ΕΥΡΩ στο τυροκομείο με την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧ. ΠΡΕΜΤΣΗΣ, που βρίσκεται στη ΛΑΚΚΑ ΚΥΡΡΟΥ, διότι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιείται παραγωγή προϊόντων που δεν προβλέπεται στην άδεια λειτουργίας, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, δεν εφαρμόζεται σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP, δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για τη δειγματοληψία και την ανάλυση των τελικών προϊόντων, δεν τηρούνται οι απαιτήσεις για την επισήμανση των προϊόντων Π.Ο.Π. και, τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια.

22. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΣΑΧΠΑΖΙΔΗΣ "ΦΑΡΜΑ ΚΙΛΚΙΣ", που βρίσκεται στην ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΚΙΛΚΙΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, δεν εφάρμοζε συστήματα αυτοελέγχου, δεν τηρούσε επαρκώς αρχεία τεκμηρίωσης - παρακολούθησης - καταγραφής του συστήματος HACCP και δεν είχε εγκαταστήσει επαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων τροφίμων.

23. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΞΟΥΓΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΣΙΑΒΑΣ ΟΕ, που βρίσκεται στην Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 1 ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ, διότι διαπιστώθηκε η κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση αλιευμάτων.

24. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση τυποποίησης - επεξεργασίας - εμπορίας αγροτικών προϊόντων με την επωνυμία ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ ΑΕΕΒΕ, που βρίσκεται στο 9ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΙΛΚΙΣ, διότι βρέθηκε δείγμα "αραβοσιτέλαιο" μη κανονικό και νοθευμένο με σογιέλαιο.

25. Πρόστιμο 7.000 ΕΥΡΩ στην αποθήκη χονδρικής - λιανικής με την επωνυμία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΗΤΤΑΣ, που βρίσκεται στη ΜΥΡΤΙΑ ΗΛΕΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε εσφαλμένη επισήμανση προϊόντων τα οποία, τελικώς, χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή και στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Επίσης, η εγκατάσταση δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.

26. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο πρατήριο πώλησης ειδών ζαχαροπλαστικής μη ευαλλοίωτων, με εργαστήριο για τις ανάγκες αυτού, με την επωνυμία ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ Κ. ΚΑΡΑΣΛΙΔΟΥ "ΖΩΗ & ΥΓΕΙΑ", που βρίσκεται στη ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 11 ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε αλλαγή και ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης, διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

27. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 46 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση και κατοχή μη ασφαλών τροφίμων τα οποία στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

28. Πρόστιμο 15.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 46 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν μερίμνησε, ως όφειλε, για την έκδοση άδειας λειτουργίας παρασκευαστηρίου που λειτουργούσε στο κρεοπωλείο του καταστήματος, για την ορθή αναγραφή της προέλευσης του βοδινού και χοιρινού κρέατος που εκτίθετο προς πώληση, όπου στις πινακίδες πώλησης επισημαίνονταν ως εγχώρια, ενώ ήταν εισαγωγής, για την πώληση συσκευασμένου χυμού από πορτοκάλια προερχόμενων από νομί! μως λειτουργούσα επιχείρηση, καθώς η παρασκευή και η συσκευασία του χυμού γινόταν στο κρεοπωλείο, υπό ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και, τέλος, για τη συντήρηση των τυροκομικών προϊόντων στην ενδεικνυόμενη θερμοκρασία.

29. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο αναψυκτήριο με την επωνυμία ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

30. Πρόστιμο 6.000 ΕΥΡΩ στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ, που βρίσκεται στην ΚΕΡΑΜΟΥ 35 ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας.

31. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στο αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΥΙΟΙ Ε. ΠΑΤΡΑΜΑΝΗ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΝΩΣΣΟΥ 232 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

32. Πρόστιμο 15.000 ΕΥΡΩ στο αναψυκτήριο χωρίς παρασκευαστήριο - open bar - εστιατόριο καφέ με την επωνυμία ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΕΑΕ "ENTRY FISH", που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 6 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε μη ασφαλή και ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα τα οποία κατασχέθηκαν. Επίσης, υπήρχε έλλειψη σωστής αποθήκευσης των τροφίμων, με κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

33. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα και συγκεκριμένα τυροκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, δεν τηρούσε επαρκώς τους κανόνες υγιεινής και δεν εφάρμοζε σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP.

34. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα και συγκεκριμένα γιαούρτης με την επωνυμία ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ, που βρίσκεται στο 2ο ΧΛΜ ΣΙΝΔΟΥ - ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε παραγωγή προϊόντων, γεγονός για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στην άδεια λειτουργίας, δεν τηρούσε τους κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, δεν εφάρμοζε σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP, δεν τηρούσε τις απαιτήσεις για την δειγματοληψία και την ανάλυση των τελικών προϊόντων και, τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια.

35. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 63Α ΑΓΡΙΝΙΟ, διότι διαπιστώθηκε πλημμελής καθαριότητα, πλημμελής συντήρηση ορισμένων χώρων και εξοπλισμού και πλημμελής ξηρή και υπό ψύξη αποθήκευση τροφίμων.

36. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στο αναψυκτήριο χωρίς καθίσματα με την επωνυμία Κ. ΠΑΣΧΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στην ΤΣΑΜΑΔΟΥ 18 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού της επιχείρησης.

37. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο παντοπωλείο - είδη ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία "ΝΕΙΛΟΣ" ΓΕΧΙΑ ΦΑΤΧΙ ΣΑΜΙΡ, που βρίσκεται στη ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 52 - 54 ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε και διέθετε προϊόντα χωρίς επισήμανση στην ελληνική γλώσσα, τα οποία κατασχέθηκαν, αφού χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή τρόφιμα.

38. Πρόστιμο 6.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 89 - 91 & ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ 64 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του εξοπλισμού.

39. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στο αρτοποιείο με την επωνυμία "ΑΡΤΟΠΟΛΙΣ" ΠΑΝΔΩΡΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΠΟΛΛΩΝ & ΑΡΕΩΣ ΒΑΡΚΙΖΑ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης απόκλιση από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του εξοπλισμού και των χώρων.

40. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στο οπωροπωλείο - παντοπωλείο - αρτοποιείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 20 ΒΟΥΛΑ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας, σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

41. Πρόστιμο 6.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ - αρτοποιϊα - ζαχαροπλαστική με την επωνυμία ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ, που βρίσκεται στη ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 20 ΒΟΥΛΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του εξοπλισμού και μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

42. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στην αλυσίδα λιανικού εμπορίου (super market) με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στο 11ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ -ΛΑΜΙΑΣ, διότι στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε στο υποκατάστημα της αλυσίδας στην Λεωφ. Καβάλας 364 & Αγίας Παρασκευής στο Χαϊδάρι και στην αποθήκη της εταιρείας στην Μάνδρα, ελήφθη δείγμα ηλιελαίου με την επωνυμία "ΚΟΡΕ SANOLA ηλιέλαιο", το οποίο χαρακτηρίστηκε μη κανονικό - μη ασφαλές.

43. Πρόστιμο 6.000 ΕΥΡΩ στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΟΕ ΚΡΕΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που βρίσκεται στην ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, διάθεση τροφίμων στις ετικέτες επισήμανσης των οποίων δεν αναγραφόταν ημερομηνία λήξης και τόπος παραγωγής ή προέλευσης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

44. Πρόστιμο 25.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΑΓΚΑΔΑ 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, παραπλάνηση καταναλωτή και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού. Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκαν ευρήματα τα οποία είχαν επισημανθεί και σε προηγούμενες επιθεωρήσεις, άρα η επιχείρηση είναι υπότροπη ως προς αυτά.

45. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ, που βρίσκεται στο 3ο ΧΛΜ ΣΙΝΔΟΥ - ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και εξοπλισμού, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικών με το σύστημα HACCP και ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων τροφίμων.

46. Πρόστιμο 10.000 ΕΥΡΩ στο εστιατόριο ΝΑΥΣΙΚΑ με την επωνυμία ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ, που βρίσκεται στην ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ 40 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ, διότι διαπιστώθηκε ύπαρξη μη ασφαλών και ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

47. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο εστιατόριο - ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΗΣ - ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΟΕ - ΤΟ ΚΟΡΑΛΙ, που βρίσκεται στη 2ας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (εμφάνιζαν αλλοιώσεις των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων).

48. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΟΛΓΑ ΝΙΝΙΑΔΟΥ - ΤΟ ΓΥΡΑΔΙΚΟ, που βρίσκεται στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας αποθηκευτικού χώρου που βρίσκεται εκτός του καταστήματος και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής του χώρου αυτού.

49. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στο τυροκομείο με την επωνυμία ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, που βρίσκεται στον ΑΨΑΛΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, διότι δεν διέθετε άδεια λειτουργίας και δεν πληρούσε τις απαιτήσεις υποδομής και εξοπλισμού.

50. Πρόστιμο 2.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση με κλειστό φορτηγό αυτοδύναμης ψύξης και εμπορίας κρεάτων - παρασκευασμάτων με την επωνυμία T & T FOODS AE, που βρίσκεται στο ΛΑΚΩΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε, σε φορτηγό όχημα της επιχείρησης, μη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας τροφίμων βαθειάς κατάψυξης.

51. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο εστιατόριο - σνακ μπαρ - καφετέρια - ζαχαροπλαστείο με εργαστήριο με την επωνυμία ΣΤΕΦΑΝΗΣ, που βρίσκεται στη ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑ, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικές με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

52. Πρόστιμο 1.500 ΕΥΡΩ στο καφεζυθεστιατόριο με την επωνυμία ΑΣΤΕΡΙΑΣ, που βρίσκεται στον ΠΑΝΟΡΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ, διότι διαπιστώθηκε μη προσκόμιση των βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού κατά την διάρκεια της επιθεώρησης.

53. Πρόστιμο 4.000 ΕΥΡΩ στο εστιατόριο - ψαροταβέρνα με την επωνυμία Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΜΑΝΟΣ, που βρίσκεται στη ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων και παρουσία εντόμων εντός του παρασκευαστηρίου.

54. Πρόστιμο 3.000 ΕΥΡΩ στο καφέ εστιατόριο εντός του ξενοδοχείου με την επωνυμία PHILIPPOS XENIA HOTEL - ENBIT ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ, που βρίσκεται στην ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 1 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

55. Πρόστιμο 5.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΤΟΜΠΑΖΗ ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε μη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίαδας τροφίμων βαθειάς κατάψυξης.

56. Πρόστιμο 30.000 ΕΥΡΩ στο εργαστήριο τροφίμων (είδη ζαχαροπλαστικής) με πρατήριο λιανικής πώλησης με την επωνυμία CACAO LAMBERT ΕΠΕ, που βρίσκεται στο 7ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΡΜΗΣ, διότι διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση στις συστάσεις διορθωτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που γνωστοποιήθηκαν εγγράφως στην επιχείρηση με προηγούμενες εκθέσεις ελέγχου.

57. Πρόστιμο 40.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΛ. ΣΤΑΥΡΟΥ & ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (λόγω υπέρβασης του χρόνου διατηρησιμότητάς τους) και ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων λειτουργίας του καταστήματος, παραβάσεις για τις οποίες η επιχείρηση είναι υπότροπη, εφόσον αποτελούν διαπιστώσεις και συστάσεις και της προηγούμενης έκθεσης ελέγχου.

58. Πρόστιμο 7.000 ΕΥΡΩ στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην Α. ΛΟΝΤΟΥ 41 ΑΙΓΙΟ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία στη συνέχεια κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share