3/2/10

Εφόδοι ΣΔΟΕ με... ΛΙΣΤΑ !!!

«Μαύρη λίστα» με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους που στη φορολογική τους δήλωση εμφανίζουν είτε ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα είτε πολύ υψηλές δαπάνες, προκειμένου να μειώσουν τα καθαρά τους κέρδη, έχει ετοιμάσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΕΕ), το πρώην ΣΔΟΕ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η ΥΠΕΕ πρόκειται να αρχίσει ...




....μπαράζ ελέγχων μέσα στον Φεβρουάριο, σχέδιο που εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για εξονυχιστικούς ελέγχους σε επαγγέλματα που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει περάσει από ηλεκτρονικό κόσκινο τις φορολογικές δηλώσεις των τεσσάρων αυτών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών για το 2008.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων αυτών είτε εμφανίζει υψηλές δαπάνες μειώνοντας έτσι τα ακαθάριστα έσοδα και τα δηλωθέντα κέρδη, είτε γενικώς δηλώνει χαμηλά εισοδήματα, όπως είχε διαπιστωθεί και παλαιότερα κατά τον έλεγχο των γιατρών του Κολωνακίου.

Σε αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα και από πολλούς μισθωτούς θα εστιαστούν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ, οι οποίοι μάλιστα θα διασταυρώνουν και στοιχεία από άλλες υπηρεσίες με τις οποίες έχουν δοσοληψίες (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία για τους γιατρούς).

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει η ΥΠΕΕ από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών αυτών εμφανίζει ετήσιες δαπάνες 50.000 ευρώ ή και 100.000 ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, προκειμένου να μειώνουν αισθητά τα δηλωθέντα κέρδη και τον φόρο που καταβάλλουν στην Εφορία».

Και για παλαιότερα χρόνια

Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στην πολιτική της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι του πόθεν έσχες των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και του συνόλου των φορολογουμένων που ο τρόπος διαβίωσής τους δεν συνάδει με τα όσα δηλώνουν στην Εφορία.

Γι΄ αυτό και οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ αναμένεται να επεκταθούν και στα παλαιότερα χρόνια. Πάντως, στους ελέγχους που θα κάνει τώρα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αναμένεται να αξιοποιηθούν στοιχεία που σχετίζονται τόσο με την επιφάνεια του γραφείου του επαγγελματία όσο και με τις δαπάνες λειτουργίας του (ενοίκιο, κατανάλωση ρεύματος, τηλέφωνο κ.λπ.), αλλά και με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το γραφείο αυτό.

Στελέχη της ΥΠΕΕ περιγράφοντας τη νέα φιλοσοφία για τον σχεδιασμό των ελέγχων που θα πραγματοποιεί η Υπηρεσία τονίζουν ότι θα στηρίζεται στον βαθμό παραβατικότητας των φορολογουμένων. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που θα ελέγχονται θα επιλέγονται με βάση τον βαθμό φορολογικής συμπεριφοράς τους στο παρελθόν. Έτσι, αναμένεται να περιέλθουν σε δεύτερη μοίρα οι έφοδοι στην αγορά για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις. Άλλωστε, όπως λένε τα ίδια στελέχη, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον από φέτος ένα ισχυρό κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις λόγω της σύνδεσής τους με το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Οι γιατροί του Κολωνακίου


Η πρώτη πράξη του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών ήταν ο έλεγχος των 151 γιατρών του Κολωνακίου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο Τότε, σύμφωνα με τη λίστα που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών , έξι στους δέκα γιατρούς με ιατρείο στο Κολωνάκι, δήλωσαν το 2008 ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.

Γιώργος Φιντικάκης(από ΤΑ ΝΕΑ)




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share