Παρά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία προβλέφθηκε το «πάγωμα» κάθε πλειστηριασμού, όταν το ποσό της απαίτησης που έχουν πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Οι Ελληνικές Τράπεζες επισπεύδουν διαδικασίες πλειστηριασμών για ποσά μικρότερα του «πλαφόν» των 200.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η συνολική απαίτηση σε βάρος των καταναλωτών - οφειλετών ξεπερνά το ποσό του «πλαφόν» και συνεπώς δεν δικαιολογείται η αναστολή των πλειστηριασμών....
Ξεκίνησαν μάλιστα σε διάφορες περιφέρειες της χώρας διαδικασίες επίσπευσης πλειστηριασμών για ποσά 30.000 ή 40.000 κ.λπ. ευρώ, παρόλο που οι τράπεζες έχουν διαταγές πληρωμής σε βάρος οφειλετών που η καθεμιά ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και ανέρχεται π.χ. σε 300.000 ή 400.000 κ.λπ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη τακτική, που είναι γνωστή από το παρελθόν στην αγορά, ακολουθήθηκε με στόχο να καταβληθούν μικρότερα ποσά από τις τράπεζες για τις δαπάνες της επίσπευσης, όπως είναι οι εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο κ.λπ.
Ετσι έχουν κινηθεί πολλές διαδικασίες επίσπευσης πλειστηριασμών όπου οι τράπεζες επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν κανονικά οι πλειστηριασμοί παρά το μικρό ποσό, γιατί η συνολική οφειλή ξεπερνά σε κάθε υπόθεση τα 200.000 ευρώ.
Το γεγονός έχει προβληματίσει έντονα πολλούς συμβολαιογράφους μπροστά στο ενδεχόμενο να θιγούν οι καταναλωτές και να καταστρατηγηθεί ο νόμος, ενώ και οι τράπεζες θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον τους εφόσον δεν συναινούν στον πλειστηριασμό.
Στη διαδικασία αυτή παρενέβη η Εισαγγελία ΑΠ (έπειτα από σχετικό αίτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Λάρισας), ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2010 «δεν μπορεί να επισπευσθεί κανένας πλειστηριασμός για απαίτηση μικρότερη των 200.000 ευρώ από τράπεζες (ή εταιρείες παροχής πιστώσεων) ανεξαρτήτως του αν η συνολική τους απαίτηση υπερβαίνει το ποσό αυτό».
Στη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα ΑΠ, Γ. Παντελή, τονίζεται ότι ο νέος νόμος για το «πάγωμα» δεν επιδέχεται παρερμηνείες που μπορούν να τον καταστρατηγήσουν ή να ξεπεράσουν τον σκοπό του, που είναι να προστατευθούν -εν όψει της οικονομικής κρίσης- οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην εξόφληση χρεών και οι δανειολήπτες που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους
Η κυβέρνηση όμως φαίνεται να παραμένει παγερά αδιάφορη στην προστασία των πολιτών αφού για μια ακόμη φορά κάνει τα "στραβά τα μάτια" στην ασυδοσία των τραπεζών.
Αν πραγματικά είχαμε κράτος όταν αποδεικνύετε οτι μια τράπεζα καταστρατηγεί το νόμο (και έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές ) θα έπρεπε με συνοπτικές διαδικασίες να επιβάλετε ένα σκληρό πρόστιμο και μάλιστα με 20% επιτόκιο καθυστέρησης σαν αυτό που πουλάνε οι τράπεζες , έτσι για να εισπράξει και το κράτος που όπως μας λένε έχει ανάγκες.
Αλλά... Ποουυυυ Κράτος !!!!!
Να δούμε ποιος θα πρωτοεισπράξει απο αυτόν τον δύσμοιρο πολίτη!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...