20/2/10

Τεκμήρια για όλους τους φορολογουμένους ανεξαρτήτως εισοδήματος - Hλεκτρονικό φακέλωμα εν όψη !

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης θα λαμβάνεται υπόψη ένα τεκμαρτό ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους αναψυχής, πισίνας, διδάκτρων, οικιακής βοηθού κ.ά.

Έτσι θα εκτιμάται ένα τεκμαρτό εισόδημα ως ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Στην περίπτωση που το κόστος συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων παραπέμπει σε....




...εισόδημα υψηλότερο από αυτό που δηλώθηκε , τότε η εφορία θα λαμβάνει υπόψη το τεκμαρτό και θα υπολογίζει τον φόρο με βάση αυτό. Για κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν θα υπάρχει «αφορολόγητο» όριο.

Ακόμη και για τα πιο μικρά αυτοκίνητα ή ακίνητα θα υπολογίζεται ένα τεκμαρτό εισόδημα με βάση το κόστος συντήρησης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που καταγράφεται κυρίως μεταξύ των 700.000 ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των μισθωτών.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, τα τεκμαρτά ποσά θα ξεκινούν από χαμηλή βάση και προφανώς θα αφορούν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Για παράδειγμα για ένα Ι.Χ. 1.200 κυβικών εκατοστών το τεκμήριο συντήρησης θα είναι περίπου 2.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με τα κυβικά, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και η τιμή του αυτοκινήτου για τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος.

Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν τα τεκμήρια και για την κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, για τα σκάφη αναψυχής, για τις πισίνες. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν αφορολόγητα όρια, αλλά ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφώνεται το τεκμαρτό εισόδημα. Τεκμήριο θα αποτελεί από φέτος και το απασχολούμενο προσωπικό σε μια οικογένεια.

Τι ισχύει σήμερα


Σήμερα στα «τεκμήρια διαβίωσης» υπάγονται: Η κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. και οι δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 150 τ.μ. Ως τεκμήριο λαμβάνεται υπόψη το διπλάσιο ποσό του ετησίου τεκμαρτού μισθώματος για ιδιοκατοικούμενη ή μισθούμενη κύρια κατοικία άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και για δευτερεύουσα κατοικία άνω των 150 τ.μ. ή για δευτερεύουσες κατοικίες συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 150 τ.μ.

Τα υπερπολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα: Υπάγονται μόνο τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. που αγοράστηκαν μετά την 1-1-1993 και έχουν εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη από 50.000 ευρώ. Υπάγονται επίσης όσα αγοράστηκαν από την 1-1-2004 και μετά και έχουν εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ. Ο υπολογισμός της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα για τα τέλη ταξινόμησης.

Λαμβάνεται, δηλαδή, υπόψη η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του έτους πρώτης κυκλοφορίας μειωμένη κατά ποσοστά που κυμαίνονται από 7% έως 80%, ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Τα σκάφη αναψυχής: Εξαιρείται από το τεκμήριο αυτό η δαπάνη διαβίωσης για ένα μόνο σκάφος ολικού μήκους μέχρι 10 μέτρα, το οποίο δεν έχει ναυτολογημένο πλήρωμα. Εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους περισσότερα του ενός τέτοια σκάφη, το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται για εκείνο το σκάφος το οποίο βαρύνεται με τη μεγαλύτερη δαπάνη διαβίωσης. Τα ποσά των τεκμηρίων για τα σκάφη αναψυχής μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα.

Το πλήρωμα του σκάφους αναψυχής: Τεκμήριο αποτελεί και η αμοιβή του πληρώματος για σκάφος αναψυχής.

Τα αεροσκάφη: Το τεκμήριο για τους «έχοντες» αεροσκάφος με κοινό κινητήρα καθορίσθηκε στα 65.000 ευρώ για τους πρώτους 150 ίππους. Για κάθε επιπλέον ίππο προσαυξάνεται κατά 500 ευρώ. Για αεροσκάφη τζετ το τεκμήριο ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά λίμπρα ώθησης.

Οι πισίνες: Το τεκμήριο για την πισίνα κυμαίνεται από 11.600 ευρώ έως 46.800 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνειά της και το εάν αυτή βρίσκεται εντός ή εκτός της κατοικίας του φορολογουμένου.

To Υπουργείο Οικονομικών σε ρόλο BiG Brother


Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να έχει την πλήρη εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφαλαία και εταιρικά μερίδια.

Δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Το περιουσιολόγιο θα αποτελεί τη βάση για διεξαγωγή διασταυρώσεων προς επαλήθευση των εισοδημάτων που δηλώνονται από τους φορολογούμενους.

Ηδη είναι σε λειτουργία το τμήμα του περιουσιολογίου στο οποίο έχει καταγραφεί η ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Με το περιουσιολόγιο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να παρακολουθούν συστηματικά όλες τις μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share