18/3/10

Φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου θα συμπέσει με την προσφυγή στο ΔΝΤ;

Μετά την μετάθεση αποφάσεων, από τη χθεσινή σύσκεψη του Eurogroup στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, φαίνεται ότι αλλάζουν πλέον τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Η επιδειχθείσα κινητικότητα , με τα αλλεπάλληλα ταξίδια, επαφές και βαρύγδουπες δηλώσεις αποκάλυψαν το σύντομο παραμύθι της κυβέρνησης πως δήθεν τα σκληρά μέτρα θα οδηγούσαν σε στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας...




Η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου -την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ορόσημο»- να μην δώσει λύση στο πρόβλημα δανεισμού...

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί έως τις 23 Απριλίου περίπου 23- 25 δισ. ευρώ (για εξόφληση και κάλυψη τρεχόντων εξόδων, λόγω υστέρησης εσόδων) και τον Μάιο 15 δισ. ακόμη.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αθήνα επείγεται για 40 δισ. και όχι 25 όπως ήταν η αρχική εντύπωση- κι επείγεται για λογικά επιτόκια, απ΄ όποιον μπορεί να της εξασφαλίσει.

Ο Γ.Παπανδρέου προσδιόρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της επόμενης εβδομάδας ως το πεδίο της οριστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων που φαίνεται να σχηματοποιούνται αναφορικά με το σχέδιο για την Ελλάδα: από τη μια πλευρά, οι Γερμανοί, που πίσω τους στοιχίζονται Ολλανδοί και Αυστριακοί, και από την άλλη η Γαλλία και οι χώρες του Νότου, που πιέζουν για τον σχηματισμό του μηχανισμού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση μιας χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας.

Αιτία είναι η πεισματική άρνηση της Γερμανίας, η οποία- σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας- είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε παροχή δανείων προς την Ελλάδα από χώρες της ευρωζώνης μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δηλώσει χρεοκοπία (ή στάση πληρωμών).

Το επιχείρημα του Βερολίνου είναι ότι βάσει του Γερμανικού Συντάγματος δεν μπορεί να συναινέσει σε εγγυήσεις για δανειοδότηση της Ελλάδας, ενώ για να παράσχει δάνεια θα πρέπει η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει πως η Ελλάδα απέχει πολύ από το να χρεοκοπήσει (!) και αυτό που ζητά είναι να δανείζεται με επιτόκια ανάλογα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, ή εν πάση περιπτώσει τέτοια που να αντέχει η χώρα.

Ότι η προοπτική της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι πλέον μια σοβαρή πιθανότητα, επιβεβαίωσε και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία σε συνομιλία της με δημοσιογράφους απέδωσε στην προοπτική του ΔΝΤ πιθανότητες 70%, ενώ άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δηλώνοντας ότι επιβεβαιώνεται τώρα πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα μέτρα δεν είχαν σχέση με τα spreads.

Εδώ που μας κατάντησαν οι κατά καιρούς εθνοσωτήρες πολιτικοί μας ταιριάζουν εκείνοι οι στίχοι του Εθνικού μας ύμνου...

Ἄργειε νά ῾λθη ἐκείνη ἡ μέρα
κι ἦταν ὅλα σιωπηλά,
γιατὶ τά ῾σκιαζε ἡ φοβέρα
καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά.


Δυστυχής! Παρηγορία
μόνη σου ἔμεινε νὰ λὲς
περασμένα μεγαλεῖα
καὶ διηγώντας τα νὰ κλαῖς.

Καὶ ἀκαρτέρει, καὶ ἀκαρτέρει
φιλελεύθερη λαλιά,
ἕνα ἐκτύπαε τ᾿ ἄλλο χέρι
ἀπὸ τὴν ἀπελπισιά,

Τότε ἐσήκωνες τὸ βλέμμα
μὲς στὰ κλάιματα θολό,
καὶ εἰς τὸ ροῦχο σου ἔσταζ᾿ αἷμα
πλῆθος αἷμα ἑλληνικό.

Μὲ τὰ ροῦχα αἱματωμένα
ξέρω ὅτι ἔβγαινες κρυφὰ
νὰ γυρεύῃς εἰς τὰ ξένα
ἄλλα χέρια δυνατά.

Ἄλλος σου ἔκλαψε εἰς τὰ στήθια
ἀλλ᾿ ἀνάσασιν καμιὰ
ἄλλος σοῦ ἔταξε βοήθεια
καὶ σὲ γέλασε φρικτά.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share