12/3/10

Έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με απόφασή του, αναγνώρισε την Επιτροπή Αποζημιώσεων (ΙPC , Immovable Property Commission) που είχε συστήσει από το 2005 το ψευδοκράτος, ως έννομο εσωτερικό ένδικο μέτρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι που απευθύνονταν ως τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο εξής θα πρέπει πρώτα να προσφεύγουν στο IPC, και στη συνέχεια στο ανώτατο διοικητικό Δικαστήριο του ψευδοκράτους....



Αν δεν ικανοποιηθούν τότε και μόνο, μπορούν να αποτείνονται στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

«Είναι μια ιστορική απόφαση» δήλωσε ο υπουργός της Τουρκίας κος Αχμέντ Νταβούτογλου συμπληρώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ένας διεθνής θεσμός αναγνωρίζει ένα επίσημο όργανο της Βορείου Κύπρου» .

Κατά τον Τούρκο υπουργό, η απόφαση αυτή του Ευρωδικαστηρίου θα συμβάλλει και στην πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι συνέπειες αυτής της απόφασης, που αποτελεί κόλαφο και προάγγελο δεινών για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα φανούν το επόμενο διάστημα, καθώς δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι το θέμα των περιουσιών είναι ένα από τα σημαντικά αγκάθια στην Κύπρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση του Στρασβούργου αφορά περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις, οι οποίες τώρα θα πρέπει κατ’ αρχήν να κριθούν από αυτή τη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους.

Η Τουρκία, φαίνεται να γλιτώνει έτσι και τις πολιτικές, αλλά και τις αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ- οικονομικές συνέπειες.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, αποτελεί και μια έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share