1/3/10

Μέχρι να αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη ... ξεχάστηκε το αδίκημα !

Καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης για συμμετοχή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και ο υπουργός της Δικαιοσύνης και η ηγεσία της, αλλά και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζουν, ότι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης βρίσκεται στα όρια της αρνησιδικίας. Τόσο ο αρμόδιος υπουργός, όσο και οι λειτουργοί της θέμιδας, είναι αυτοί που μπορούν να πάρουν και τα μέτρα που επιβάλλονται....




Δεν εννοούμε τι νόημα έχει η σημερινή παρουσία της ηγεσίας των τριών ανωτάτων δικαστηρίων στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Να το πούμε εμείς, που γνωρίζουμε τους λόγους καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, να τους μάθει και ο πρωθυπουργός.

- Ένας βασικός λόγος είναι οι μεγαλοδικηγόροι, που υπερασπίζονται πολύ σοβαρές υποθέσεις, και έχουν κάθε συμφέρον, οι υποθέσεις να καθυστερούν ακόμη και μέχρι παραγραφής και μάλιστα το επιτυγχάνουν. Ζητούν αναβολές με το τετριμμένο επιχείρημα, ότι είναι σε άλλη δίκη και οι δικαστές δίνουν την αναβολή ενώ εκείνοι, πολλές φορές, σουλατσάρουν στους προθαλάμους των δικαστηρίων. Με λίγα λόγια οι υποθέσεις δικάζονται αν το θέλουν οι δικηγόροι.

- Η επί χρόνια παρατεινόμενη ανακριτική διαδικασία. Αλήθεια πόσα χρόνια χρειάζεται ο ανακριτής προκειμένου να περαιώσει μια υπόθεση στο στάδιο της προδικασίας; Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, που βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας από το 2005.

- Η ουσιαστική ανυπαρξία Επιθεώρησης των Δικαστηρίων. Οι δικαστές της παραδικαστικής χούντας και των κυκλωμάτων δεν έχουν το φόβο της επιθεώρησης. Αυτοί εκτελούν εντολές και έχουν την προστασία των εντολέων τους (περίπτωση Ζαγοριανού).

Αν και το φαινόμενο της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης δεν περιορίζεται μόνο στην Αττική, εδώ σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον υδροκεφαλισμό του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η ίδρυση τριών νέων πρωτοδικείων στην μείζονα Αθήνα θα αντιμετώπιζε κάπως το πρόβλημα.









ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share