8/3/10

Κοινωνική αναταραχή εν όψη - Απόγνωση παντού !

Κοινωνική έκρηξη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπουν οι πολίτες μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, που διχάζουν την Ελληνική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα άδικα και σκληρά που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέσσερις στους πέντε Ελληνες προβλέπουν κοινωνική αναταραχή και απαιτούν να αρθούν οι φορολογικές ρυθμίσεις....




Η κοινή γνώμη υποδέχθηκε με έντονη καχυποψία τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η Ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ !!!

Παράλληλα οι πολίτες δηλώνουν βέβαιοι ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και ότι η Ευρώπη λειτουργεί με αλληλεγγύη μόνο για τις ισχυρότερες χώρες, αδιαφορώντας για τις ασθενέστερες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Στη δημοσκόπηση του «Βήματος» απεικονίζεται επίσης ανάγλυφα η απογοήτευση των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας και για τις προοπτικές βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου τους. Το 85,2% εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται και σε ποιον ελπίζουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους, το 57,3% δηλώνει ότι βασίζεται μόνο στον εαυτό του, ενώ το 39,4% ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν !

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν εξάλλου χλιαρές τις αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στις επιθέσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό, ενώ επιχειρώντας μια εκτίμηση για το μέλλον η συντριπτική πλειοψηφία (86,7%) πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Την ευθύνη για την κακή κατάσταση της οικονομίας, οι πολίτες την αποδίδουν κυρίως στην κυβέρνηση Καραμανλή, καταλογίζοντας όμως ευθύνες και στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου. Η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, ενώ ένα ποσοστό 52,2% πιστεύει πως η χώρα μας βρίσκεται πλέον υπό την κηδεμονία της Ευρώπης.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share