3/4/10

Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός

"Και δοξάσατε Χριστόν, τον Αναστάντα εκ νεκρών"

Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται κάθε χρόνο το Μεγάλο Σαββάτο με την αφή του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Η αφή του Αγίου Φωτός την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου αποτελεί, αναμφιβόλως, ένα θαυμαστό γεγονός. Και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που εμφανίζεται στον Πανάγιο Τάφο και τις ανεξήγητες ιδιότητες της φλόγας, που για τα πρώτα λεπτά....



... δεν προκαλεί καύση, αλλά και από τις συγκλονιστικές αντιδράσεις των ανθρώπων που παρίστανται στο Ναό της Αναστάσεως.

Απο εκεί ειδική πτήση, υπό στοιχεία ΗAF 209, θα μεταφερθεί σήμερα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου από τα Ιεροσόλυμα -μέσω Τελ Αβίβ- στην Αθήνα το Αγιο Φως.

Κατά την άφιξη του στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους.

Το αεροσκάφος προβλέπεται να προσγειωθεί περίπου στις 18:30 και θα σταθμεύσει στη θέση VIP Β 17.

Θα ακολουθήσει με κάθε επισημότητα η τελετή υποδοχής, στην οποία μπορούν να παρευρίσκονται όσοι το επιθυμούν.

Η συγκέντρωση των πιστών θα γίνει έξω από την Πύλη 9 και λίγα λεπτά πριν την προσγείωση του αεροπλάνου, αφού περάσουν από το σχετικό έλεγχο ασφαλείας, θα τους επιτραπεί η είσοδος σε ειδικά περιφραγμένο χώρο, από όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Στη συνέχεια, με άλλες πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς και με αεροσκάφη τύπου C 130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Aγιο Φως θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.

Η προετοιμασία

Πριν από την ιερή τελετή, από το πρωί, οι ισραηλινές αρχές ερευνούν σχολαστικά τον Πανάγιο Τάφο για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κρυμμένος κάποιος αναπτήρας, σπίρτα ή κάποιο άλλο μέσο που μπορεί να μεταδώσει φωτιά. Μόλις ο έλεγχος ολοκληρωθεί, οι μοναχοί του Πανάγιου Τάφου σφραγίζουν την πόρτα με μελισσοκέρι και οι αρχές βάζουν τις σφραγίδες τους πάνω στο μελισσοκέρι.

Στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινάει η τελετή του Αγίου Φωτός με τη Λιτανεία, μπροστά στους προσκυνητές και στους επισήμους, Ορθόδοξους και ετερόδοξους ιερείς, πρέσβεις κρατών αλλά και Ισραηλινούς αστυνομικούς.

Ο Σκευοφύλακας φέρνει την ακοίμητο κανδήλα, η οποία σήμερα έχει σβηστεί, για να την ανάψουν αργότερα με το Άγιο Φως.

Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης, συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς, διακόνους και τον Αρμένιο Πατριάρχη, μπαίνει στο Ναό της Αναστάσεως και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση και τα προνόμια, οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Κοπτών, των Αράβων κ.λπ. περνούν και ασπάζονται το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη, για να έχουν δικαίωμα να λάβουν το Άγιο Φως. Κατόπιν γίνεται Λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο ψάλλοντας το «Φως Ιλαρόν».

Ο πολιτικός διοικητής των Ιεροσολύμων και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν τον Πατριάρχη, ο οποίος βγάζει τα αρχιερατικά άμφιά του και μένει με το στιχάριο. Αφού διαπιστωθεί ότι ο Πατριάρχης δεν έχει μαζί του κάποιο μέσο μετάδοσης φωτιάς, αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και μπαίνει μέσα ο Πατριάρχης με τους σβηστούς πυρσούς (δέσμες 33 κεριών), συνοδευόμενος από τον Αρμένιο, ο οποίος τον παρακολουθεί και μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

H Αφή του Αγίου Φωτός

Σε ολόκληρο τον Ιερό Ναό δεν υπάρχει ούτε ένα κερί, ούτε ένα καντήλι αναμμένο. Οι πιστοί περιμένουν την αφή του Αγίου Φωτός.

Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσεύχεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, διαβάζοντας τις ειδικές ευχές και παρακαλώντας τον Θεό.

Τότε ανάβει η ακοίμητος κανδήλα, τα καντήλια στον Πανάγιο Τάφο και τα κεριά που κρατάει ο Πατριάρχης. Πολλές μαρτυρίες προσκυνητών κάνουν λόγο για γαλαζόλευκες αστραπές, που διασχίζουν τον Ιερό Ναό και, καθώς περνούν ανάμεσα στους πιστούς, ανάβουν τις λαμπάδες κάποιων αλλά και κάποια καντήλια στο Ναό, σε μεγάλη απόσταση από τον Πανάγιο Τάφο. Αυτές οι γαλαζόλευκες αστραπές έχουν διάφορα σχήματα, άλλες φορές έχουν σφαιρικό σχήμα, άλλες σχήμα δίσκου, άλλες μοιάζουν με φλόγες, και δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά.

Ο Πατριάρχης βγαίνει από το Κουβούκλιο και δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένιο και στους άλλους εκπροσώπους δογμάτων και στους πιστούς. Σύμφωνα με τα προνόμια, μετά τον Αρμένιο μπορεί να πάρει το Άγιο Φως και ο Λατίνος Πατριάρχης, ο οποίος απουσιάζει από την τελετή και παίρνει το Άγιο Φως της προηγούμενης χρονιάς από την ακοίμητο κανδήλα λίγες μέρες νωρίτερα.

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε διάφορα σημεία της χώρας, χαρακτηριστικές όμως είναι αυτές της Κέρκυρας και της Καλύμνου ...














ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share