2/4/10

Μεγάλη Παρασκευή ημέρα περισυλλογής....

Την Μεγάλη Παρασκευή όπου τελείται η «Ακολουθία των Παθών» , οι Χριστιανοί όλου του κόσμου ζούν με κατάνυξη την κορύφωση του θείου δράματος , θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας...

Είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου....Κατά το μεσημέρι, γίνετε η Αποκαθήλωση και εκτίθεται σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού, πάνω σε φορητό κουβούκλιο, τότε αρχίζει και ο στολισμός του Επιταφίου.

Το στολισμό κάνουν συνήθως τα κορίτσια της ενορίας, με άνθη της άνοιξης. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο Επιτάφιος γίνεται όλος μια κορόνα από άνθη.

Σε πολλούς τόπους, τα κορίτσια ενώ στολίζουν τον Επιτάφιο, ψάλλουν το μοιρολόγι της Παναγίας, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι που ιστορεί τη σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.
Και αμέσως αρχίζει η συρροή του κόσμου και το προσκύνημα του Επιταφίου.

Όταν νυχτώσει αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου.

Η πομπή σχηματίζεται από τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά , τον Επιτάφιο και τους ιερείς πιο πίσω. Στις πόλεις προηγούνται οι μουσικοί, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε πλατείες και σταυροδρόμια και εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα περισυλλογής για όλους τους Χριστιανούς που βιώνουν στην ψυχή τους την κορύφωση του Θείου δράματος...Δείτε περισσότερα Video εδώ

http://www.youtube.com/user/TIRESIASPRESSVIDEOS#p/a/u/0/h_LbCt9g6KAΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share