12/4/10

Επιχειρήσεις του εξωτερικού επιφυλάσσονται να συναλλαχθούν με τις Ελληνικές

Έρχονται κι άλλα λουκέτα λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά !!!

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελληνική αγορά εξαιτίας της άρνησης των ξένων επιχειρήσεων να συναλλαχθούν με τις ελληνικές, όπως έκαναν μέχρι πρόσφατα, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλές από αυτές, σε τελική ανάλυση, σε αδιέξοδο...


Ο λόγος είναι ο ευνόητος:

Οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό, κυρίως χονδρεμπορικές και μεταποιητικές, διαθέτουν πλέον πολύ περιορισμένη ρευστότητα, λόγω της μείωσης των πωλήσεων στο λιανεμπόριο.

Οι ίδιες, ενώ έχουν αναγκαστεί είτε να αυξήσουν πολύ την πίστωση των πελατών τους είτε έχουν στα χέρια τους επιταγές, καλούνται να πληρώσουν τους προμηθευτές τους άμεσα και σε μετρητά.

Ετσι, αναγκάζονται είτε σε μείωση των παραγγελιών είτε σε παραγγελίες χαμηλότερης ποιότητας είτε τελικά περικόπτουν δαπάνες από το κόστος λειτουργίας τους. Με ό, τι κάτι τέτοιο, βεβαίως, μπορεί να συνεπάγεται (απολύσεις, λουκέτα κ. λπ.).

Επίσης, επίκαιρη όσο ποτέ γίνεται πλέον στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και η παροιμία «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει».

Επιφυλακτικότητα επικρατεί πλέον ακόμη και μεταξύ επιχειρηματιών που τους συνδέει πολυετής συνεργασία λόγω της έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, καθώς και λόγω της μειωμένης κίνησης στην αγορά, που έχει αποτέλεσμα να έχει μειώσει σημαντικά και τη διενέργεια συναλλαγών μέσω επιταγών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτός είναι ο βασικός λόγος της μείωσης των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών και σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι ξαφνικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, εν μέσω κρίσης, ενίσχυσαν τη... ρευστότητά τους.

Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αριθμοί και τα ποσοστά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της άσχημης κατάστασης που διαμορφώνεται.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.», οι ακάλυπτες επιταγές υποχώρησαν το Φεβρουάριο του 2010.

Οσοι πίστεψαν ότι η «βελτίωση» οφείλεται σε καλυτέρευση των συνθηκών της αγοράς, απλώς δεν γνωρίζουν το πώς λειτουργεί.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share