1/4/10

Από το κακό στο χειρότερο η Οικονομία - Νέα Υποβάθμιση από τη Moody's

Μετα την ανακοίνωση του προέδρου του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια το spread όχι μόνο δεν αποκλιμακώθηκαν αλλά έφτασαν και σε τιμή ρεκόρ αγγίζοντας κάποια στιγμή τις 347 μονάδες βάσης !!!

Ανάλογη ήταν η αντίδραση των επενδυτών και στο χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε με πτώση 1,34%...



- Νέο σοκ με υποβάθμιση τραπεζών από τη Moody's
- Στα ύψη το spread
- 'Επεσε το χρηματιστήριο
- Θα δανειστούμε και σε δολάρια
- Ζημιες για τις εισηγμένες το 2009


Τα χτυπήματα δεν σταμάτησαν εκεί αφού ο οίκος Moody's επεφύλασσε νέο σοκ για την Ελληνική οικονομία υποβαθμίζοντας 4 Ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s επικαλούμενος αρνητικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Εμπορική.

Η Moody΄s εκτιμά ότι η ανοδική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεκίνησε το 2008 θα συνεχιστεί το 2010 και πιθανώς, και το 2011.

Ειδικότερα, υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε A2 από A1, για την EFG Eurobank Ergasias σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, για την Alpha Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1 και για την Τράπεζα Πειραιώς σε Baa1/Prime-2 από A2/Prime-1.

Επίσης, υποβαθμίζει τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους της Εμπορικής σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1. Το outlook των πέντε τραπεζών παραμένει αρνητικό σύμφωνα με το διεθνή οίκο.

Ακολούθησε ο θλιβερός απολογισμός απο το 2009 για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο με πτώση 37,1% στα καθαρά κέρδη και 12,6% στις πωλήσεις.


Η σχέση κερδισμένων-χαμένων βρέθηκε στο χαμηλό σημείο της δεκαετίας σύμφωνα με την Πήγασος, καθώς το 2009 το 55% των εισηγμένων εμφάνισε κέρδη και το 45% ζημιές.

Και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ όμως στην τριμηνιαία έκθεσή της για την Ελληνική οικονομία άδειασε επι της ουσίας την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την επι της ουσίας ως "οικονομία με ειδικές ανάγκες".


Τα "ευχολόγια"του Ζαν Κλωντ Τρισέ ο οποίος είπε οτι η Ελλάδα είναι πλέον αξιόπιστη δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν όλο αυτό το αρνητικό κλίμα.

Αυτή την κατάληξη αποδείχθηκε οτι είχαν τελικά οι ... πανηγυρισμοί της κυβέρνησης μετά τη Σύνοδο Κορυφής !!!


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share