7/4/10

Τα πολλά λόγια της κυβέρνησης για το ΔΝΤ εκτίναξαν τα spreads στις 408 μονάδες βάσης !!! (Δείτε το βίντεο)

Όλα τα ρεκόρ έσπασαν χθές 6/4/2010 τα spreads σημειώνοντας έκρηξη στις 408 μονάδες βάσης για τo κόστος ασφάλισης για τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών μετά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα.

Υψηλόβαθμες πηγές της Ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να δήλωσαν στο Market News International ότι η Αθήνα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία προκειμένου να...



...παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , καθώς ανησυχεί ότι θα επιβάλει σκληρούς όρους για την παροχή βοήθειας.

"Ο λόγος είναι ότι από την συνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια"
, φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος.

Μετά από αυτό το spread εκτινάχθηκε στα ύψη φτάνοντας και τις 408 μονάδες βάσης ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση στο Χρηματιστήριο με την μετοχή της εθνικής να χάνει 4%!

Αργότερα βέβαια , πηγή του υπουργείου Οικονομικών διέψευδε την πληροφορία αυτή αλλά αυτό δεν θεωρήθηκε αρκετό.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήρθε και άλλη διάψευση από ανώτατο αξιωματούχο αυτή τη φορά του υπουργείου Οικονομικών , πλέον όμως ήταν πολύ αργά.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters δήλωσε

"Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για ενδεχόμενο πακέτο βοηθείας από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ", και προσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει μια συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και εμμένουμε σε αυτή»,

Ακολούθησε πολύ αργότερα διάψευση και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είδε το spread να κάνει νεο ρεκόρ στις 408 μονάδες βάσης !!!

"Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης. Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της. Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού"
, είπε ο Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις εάν έγιναν είναι τελείως ανυπόστατες ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ έκανε λόγο πως δεν είναι δυνατόν το ΔΝΤ να ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα.

Αναφορικά με τα spreads ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση απολογήθηκε για μια ακόμη φορά στο εξωτερικό οτι θα είναι "καλό παιδί" και δεν θα λέει κουταμάρες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι κυβέρνηση τα έχει κάνει πραγματικά μπάχαλο αφού απο τη μια φαίνεται πως κάνουν δηλώσεις και απ'την άλλη τρέχουν να τις διαψεύσουν.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share