7/4/10

Για ποιο λόγο τα spreads δεν πρόκειται να πέσουν

Για να μην σας κοροιδεύουν...

Όσο δεν πέφτει το συνολικό χρέος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδος.


Ανεξαιρέτως του αν υπάρχει η όχι backstop αυτός τον αόριστο μηχανισμό χρηματοδότησης που υποτίθεται ότι πήραμε από την ΕΕ .H εξάρτηση της Ελλάδος από τις αγορές του χρόνου δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί....




Όσο δηλαδή δεν πέφτει το συνολικό χρέος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδος, διότι για να μειωθεί το χρέος και το κόστος δανεισμού, θα πρέπει η Ελλάδα να πάρει μόνιμα μέτρα μείωσης των δαπανών... κάτι που δεν έχει πάρει.

Θα πρέπει επίσης να αρχίσει να μειώνει το συνολικό της χρέος (τουλάχιστον ως προς το ΑΕΠ). Κάτι που επίσης δεν έχει γίνει.

Και όσο το συνολικό χρέος δεν μειώνεται (αλλά συνεχίζει να αυξάνεται) δεν πρόκειται να δανείσει κανείς με χαμηλότερο επιτόκιο.

Αντιθέτως, του χρόνου , η Ελλάδα θα δανείζεται με ακόμα πιο ακριβά και με ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους.


Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν θα εξαφανιστεί αν καταφέρει να δανειστεί φέτος.
Το προβλημάτων του χρόνου θα είναι πιο οξύ, διότι απλά του χρόνου το χρέος θα είναι περισσότερο.

Για να μειωθεί στο spread (άρα να μειωθεί η αποζημίωση που ζητάει κάποιος να δανείσει την Ελλάδα) θα πρέπει να μειωθεί το δημόσιοι χρέος (χρέος/ΑΕΠ).

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειτε φυσικά να γίνει , ιδιαίτερα μετα τα νέα μέτρα, αύξηση του ΦΠΑ , καυσίμων κτλ που θα παγώσουν ακόμη περισσότερο την Ελληνική αγορά άρα και τα έσοδα του κράτους.

Άραγε λοιπόν δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού.


Τώρα όμως έχουμε και έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο οι πιθανότητες να δανειστούμε πιο χαμηλά όλο και απομακρύνονται.

Η Γερμανία επιμένει ότι, αν θα μπει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο στήριξης, το επιτόκιο δανεισμού θα πρέπει να είναι at current market rates και όχι επιδοτούμενο

Διαβάζουμε στην FT:

Germany is at loggerheads with other eurozone countries over how much interest to charge debt-ridden Greece if it calls on the emergency loans package agreed in Brussels last month.

The dispute could hold up swift agreement about technical details of a safety net agreed by European leaders and seen as crucial to reducing the risk that Greece will need to call on the loans.

Eurozone leaders agreed at the end of March to offer Greece an emergency loan package from the International Monetary Fund and the eurozone if it was unable to raise debt in the market, but they insisted the interest rate on the European portion of a bail would be unsubsidised.

Most eurozone nations are prepared to offer loans at 4 to 4.5 per cent, the rate paid by the eurozone’s other other big debtors, Ireland and Portugal, EU officials told the Financial Times. But Germany says Athens should pay 6 to 6.5 per cent, the rate it pays on its 10-year bonds.

Εν ολίγοις, όχι μόνο δεν υπάρχει καταλυτική συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης -διότι κανείς ακόμα δεν ξέρει τι ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ- αλλά ακόμα και αν υπάρξει, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το πόσο θα πληρώσουμε για τα λεφτά τα οποία θα πάρουμε.

Και αν υποθέσουμε ότι κερδίσει και πάλι τη μάχη η Γερμανία (το πιο πιθανό σενάριο), τότε η Ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ θα δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο, αλλά με επιτόκιο που θα δανειζόταν (αν μπορούσε) από την αγορά.

Το οποίο βέβαια εξορισμού είναι αντιφατικό, διότι αν στο μέλλον δεν θα μπορεί να δανειστεί, θα είναι διότι το επιτόκιο θα είναι πολύ υψηλό.

Όπως και να έχει, σημασία είναι ότι το όνειρο για χαμηλά επιτόκια δανεισμού όλο και απομακρύνεται και αποδικνύεται τελικά οτι όλα αυτά τα ταξίδια του πρωθυπουργού ήταν φασαρία για το τίποτα , σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share