27/4/10

Είναι πλέον Standard: Είμαστε μια χώρα… Poor’s - Σκουπίδια πλέον τα Ελληνικά ομόλογα !

Νέα υποβάθμιση απο την Standard & Poor’s

Σκουπίδια πλέον τα Ελληνικά ομόλογα !!!

Η είδηση της υποβάθμισης της Ελλάδας από τον διεθνή Οίκο Standard & Poor's έγινε αμέσως «πρωτοσέλιδο» στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο διεθνής Οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+ με αρνητικό outlook. Πρόκειται για την χειρότερη κατηγορία για τα ελληνικά ομόλογα, την επονομαζόμενη «junk». Η κατηγορία Junk δηλαδή «σκουπίδια» σημαίνει....



...ότι τα Ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού ρίσκου που ισοδυναμεί με σκουπίδια.

Ο Διεθνής Οίκος προειδοποιεί μάλιστα τους κατόχους Ελληνικών ομολόγων ότι περιορίζονται στο 30-50% οι πιθανότητες να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους σε μια πολύ πιθανή περίπτωση αναδιάρθρωσης τους Ελληνικού χρέους ή χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Οι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα Τρίτη 27/4/10 το spread των Ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε τις 700 μονάδες βάσης.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής της S&P, Μάρκο Μίρσνικ: «η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πτωτική πορεία».

«Πιστεύουμε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης μειώνονται λόγω των επιδεινούμενων προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που οι πιέσεις για περισσότερο δυναμικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται.

Επιπλέον, κατά την άποψή μας, οι μεσοπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα υψηλό βάρος από το χρέος αυξάνονται παρά τα ήδη μεγάλης έκτασης μέτρα προσαρμογής. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιστοληπτική ικανότητα δεν είναι συμβατή με την κατηγορία επένδυσης».

Σύντομα έρχεται και νέα
υποβάθμιση !!!

Νέα υποβάθμιση είναι πιθανή, αναφέρει ο οίκος, αν η ικανότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπονομευτεί από την εγχώρια πολιτική αντιπολίτευση ή αποδυναμωθεί ουσιαστικά για άλλους λόγους.

Η πιο απλά... ΥΠΟΤΑΓΗ ή ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

«Η Standard & Poor’s υποβαθμίζει την Ελλάδα σε επίπεδο junk», έγραψε η αμερικανική WSJ, η οποία φιλοξένησε την είδηση σε πρώτη θέση.

«Η κατάσταση της Ελλάδας δεν σταματά να επιδεινώνεται», ξεκινά το πρωτοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Monde», το οποίο αναφέρει στην υποβάθμιση των ελληνικών τίτλων σε ΒΒ+

«Η ελληνική τραγωδία πέρασε σε μία καινούρια φάση μετά την υποβάθμιση των ελληνικών τίτλων», επισημαίνει η ισπανική El Pais, τονίζοντας ότι

«ούτε το σχέδιο στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ, ούτε ο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της Αθήνας μπόρεσαν να αναχαιτίσουν το φόβο της αγοράς ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα εισέλθει σε φάση στάσης πληρωμών αργά ή γρήγορα»

Η Ελληνική υποβάθμιση από την Standard & Poor’s είναι το τρίτο θέμα και στην ηλεκτρονική έκδοση των NewYorkTimes, με τον τίτλο «Οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα καθώς η κρίση βαθαίνει».


Και για τελειώνουμε τώρα και με τις αηδίες...

Δείτε την αμέσως επόμενη ανάρτηση που έρχεται σε λίγο ...




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...Bookmark and Share